Мобилно меню

4.8333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.83 (6 Votes)
perperikon.jpgЦърковен амвон от края на IV и V век откриха археолозите в свещения тракийски град Перперикон край Кърджали. Амвонът се намира на еднокорабна базилика, дълга 16 метра и според специалистите няма аналог в България.Епископите са произнасяли проповедите си от амвона, каза ръководителят на разкопките проф. Николай Овчаров.
Той е богато орнаментиран с каменна резба, с три стъпала е и изработен от местен камък. Централната му част е украсена с розетки и кръстове. Повърхността е изпъсрена с надписи на гръцки език и графити и с изображения на светци, а изписаните имена на евангелистите Матей, Лука и Марко не изключват възможността те да свидетелстват за съхраняването в църкавара и на мощи на светци, каза още Николай Овчаров. Той обяви още намерението си до края на месеца да бъде осветена официално църквата, която е била изоставена преди векове от някогашните жители на Перперикон.
На базата на монета, открита в основите на църквата, храмът датира от края на 4 век и началото на 5 век, което го прави най-ранната открита до този момент църква в Родопите. Оттам идва и идеята, че епископската катедрала е била на кръстителя на Родопите – епископ Никета Ремесиански. Това е човекът, на когото е било поверено покръстването на Родопите, обясни проф. Овчаров. Съществуват две хипотези за разрушаването на църквата – първата е, че тя е унищожена от нашествие на прабългарите на Крум или Маламир. Според втората храмът е бил унищожен през 7-9 век при междуособиците във Византия на верска основа, допълни проф. Овчаров.

(FOCUS/БГНЕС)

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33h8q 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]