Мобилно меню

3.4 1 1 1 1 1 Rating 3.40 (5 Votes)
1_42.jpgНикога през последните години не се е строило толкова много и не са се ремонтирали толкова много църкви в България. Това каза Министър-председателят Сергей Станишев по време на парламентарния контрол. Само за миналата година са рекоснтруирани 60 църкви. Същото се прави и за храмовете на другите вероизповедания, добави Станишев. Той добави, че българското правителство ще направи всичко възможно, за да защити единството на Българската православна църква – в това число и пред съда в Страсбург. Станишев заяви, че не е налице процес на ислямизация в България и добави, че този въпрос много внимателно се следи от българската държава. По думите му,  основният проблем е възникващото напрежение в средите на българските мюсюлмани.
Независимият депутат Минчо Христов коментира: „Проблемът с ислямизацията в България е много сериозен. Усилено се строят джамии. Недопустимо е в страната да никнат като гъби стотици нови джамии, а в същото време църкви да се рушат”. По думите му вина за това има и Българската православна църква. „Не можем да стоим безучастни към безобразията, които върши по места върхушката на ДПС. Службите трябва да действат безкомпромисно срещу това”, заяви депутатът. Той попита кой и по какъв начин е допуснал в българските училища да се изучава религия след като Конституцията го забранявала. „Оставете учениците да учат науки, да учат компютри”, призова Христов.
По думите на Христов, благоприятната почва за развитието на исляма у нас са бедността, мизерията, неграмотността. Ето защо той попита какво ще направи правителството, за да подобри начина на живот на тези хора.
Премиерът отговори на депутата като каза, че за него всеки български гражданин е равноправен, независимо от вярата. От 820 000 деца, които учат в българските училища, ислям изучават само 3600 деца, заяви Станишев. По думите му, никога не са били полагани толкова усилия за контрол от страна на държавата над българското образование.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33hxy 

Разпространяване на статията: