Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
На 4 септември във Варна бе открита вече традиционната Седмицата на православната книга. “Ролята на Църквата за духовната възраждане на човешката личност и общество” е основната тема на форума тази година.

Откриването на седмицата започна сутринта със св. Литургия в храма “Св. Николай” отслужена от о. Василий Шаган. След това пред храма бе отслужен водосвет и бе осветено знамето на Варненска и Великопреславска епархия. За гостите на форума децата от лятното училище към Духовно-просветния център “Св. Архангел Михаил” във Варна представиха, подготвената от тях пиеса “Новите дрехи на царя”.

Тържественото откриване на Седмицата се състоя от 18 ч. в залата на Общината. На него присъстваха Варненският и Великопреславски митрополит Кирил, протосингелът на митрополията архимандрит Серафим, духовници от варненска епархия, представители на общинската администрация, гости от страната и чужбина. Гост на Седмицата на православната книга е и проф. Иван Желев, директор на дирекция “Вероизповедания” към МС, който ще представи на  форума свой доклад и ще вземе участие в семинарните обсъждания.

Седмицата на православната книга започна с приветствие от Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, който изтъкна важността на православната вяра в живота на човека. Митрополит Кирил представи Юбилейния сборник, посветен на 90-годишнината на Българския патриарх Максим, като подчерта важността на неговото дело за съхраняването и развитието на Българската православна църква.

Откриването на форума завърши с доклада на тема “Отношението между Църквата и държавата в периода на влизането в обединена Европа”, представен от архимандрит Виталий (Данчу) от Румънската православна църква.

Седмицата на православната книга продължава до 11 септември. Програмата на форума може да бъде открита в Интернет на адрес http://www.spk-bg.com/

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33h3c 

Разпространяване на статията: