Мобилно меню

4.7647058823529 1 1 1 1 1 Rating 4.76 (17 Votes)
1_5.jpgНа 4 февруари т.г. в 8-ма аудитория на Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” се състоя втората среща-разговор, посветена на протопрезвитер Георги Василиевич Флоровски под надслов „Българският период на отец Георги Флоровски (1920-1922)”. Срещата беше проведена в съответствие с програмата на честванията на именития духовник и богослов в България. Водещи на втората среща-разговор бяха ст.н.с. І ст. Нина Димитрова от Института по философия на БАН и гл. ас. д-р Павел Павлов от Богословския факултет на СУ. Ръководството на Богословския факултет беше представено в лицето на декана, доц. д-р Емил Трайчев.

 

Срещата започна с кратко встъпление от доц. Трайчев, след което в непринуден разговор, освободен от изискванията на протокола и дневния ред, водещите запознаха аудиторията с жизнения път на отец Георги до пристигането му в България, с живота му в София и пътя, по който той поема след 1922 г. В разказа си д-р Павлов постави акцент върху семейната среда като фактор за формирането на личността на човека и християнския учен Георги Флоровски, както и върху специфичната атмосфера на гр. Одеса, където той израства и получава първоначалното си образование. От своя страна проф. Димитрова разкри пред присъстващите картината на духовния и интелектуален живот в гр. София във времето на престоя на семейство Флоровски тук и в поредица от интересни съпоставки открои фигурата на младия Георги Флоровски като религиозен мислител и интелектуалец, стоящ далеч от крайностите на характерните за руската интелигенция от онова време краен утопизъм и анти-западничество. Специално внимание беше обърнато и на публикациите, написани от отец Флоровски през време на престоя му в София.

След представянето водещите отговориха на въпроси на аудиторията, сред която присъстваха както преподаватели и студенти от софийския Богословски факултет, така и гости. За радост на организаторите и втората среща-разговор, посветена на паметта на отец Флоровски, премина при значителен интерес, което е едновременно знак за необходимостта от подобни събития и залог за успешно довеждане до край на програмата, обявена още на първата среща.

Според програмата на честванията предстои посещение на група преподаватели от софийския Богословски факултет в гр. Прага – следващата спирка от емигрантския път на отец Георги Флоровски.

На 18 февруари т.г. ще се състои и третата среща от програмата – кръгла маса под работното заглавие „Богословският метод на отец Георги Флоровски”. Водещи на тази среща ще бъдат двама декани: на Софийския и на Великотърновския богословски факултети – съответно доц. д-р Емил Трайчев и доц. д-р Димитър Попмаринов.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/334fy 

Разпространяване на статията: