Мобилно меню

3.1212121212121 1 1 1 1 1 Rating 3.12 (33 Votes)
На 15 октомври в Националния археологически музей Доростолският митрополит Иларион представи своята поредна книга "Буквар на вярата". Присъстваха митрополитите Врачански Калиник, на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, Русенски Неофит, Стобийският епископ Наум, главен секретар на Св. Синод, Знеполският епископ Йоан, Левкийският епископ Павел,  игумен Исидор, предстоятел на руското подворие в София, много гости и почитатели на литературното творчество на архиерея, между които лидерът на НДСВ Симеон ІІ, г-жа Ренета Инджова, свещеници от Софийската епархия, близки и приятели от Елена, родният град на митрополита. Впечатление направи и силното присъствие на представители на масонските среди у нас.

Митрополит Иларион специално благодари на „великия архонт Ованес Мелик-Пашаев, президент на „Жокер-медия” за финансовата подкрепа при издаването на „Буквар на вярата”.

Тържеството бе открито от архимандрит Дионисий, който в краткото си слово подчерта, че през 70-те години в служене на Българската православна църква митрополит Иларион е написал над петдесет книги, множество стихотворения и статии, които се посрещат от читателите с особен интерес.

Книгата беше представена от униатския архимандрит проф. Георги Елдъров, дългогодишен преподавател по история на източните църкви в римския институт "Серафикум", отговорник на българската секция при Радио Ватикана и визитатор делегат на Светия Престол за българите католици в чужбина. С него митрополит Иларион се запознава преди четиридесет години в Рим. В словото си проф. Елдъров акцентира върху  огромната роля, която би имала книгата сред подрастващото поколение, ако се въведе в българското училище изучаването на предмета "Религия".

Свещеник Кирил Попов представи съдържанието на новоизлезлия диск с църковни песнопения в изпълнение на Доростолския митрополит.

От името на Негово Светейшество патриарх Максим приветствие към митрополит Иларион поднесе Стобийския епископ Наум (тук).

В края на икуменическото тържество митрополит Иларион бе поканен да разкаже за своята творческа дейност като писател. Той наблегна на необходимостта от въвеждането на религиозно образование в българското училище, а книгата "Буквар на вярата" ще помогне на учениците за разбирането и възприемането на текстовете от Свещеното писание. Прочетени бяха поздравителни адреси от кмета на София, областния управител на гр. Силистра, кмета на гр.Силистра, кмета на гр. Елена и др.

Вечерта завърши с поздравления към митрополит Неофит, по случай неговият рожден ден и изпълнения на църковния хор на софийските свещеници с диригент свещеник Кирил Попов.

Снимки: Атанас Димитров

Бел. ред.: Авторът на снимките не носи отговорност за съдържанието на статията, както и авторът на текста не носи отговорност за качеството и ракурса на снимките.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3k8pu 

Разпространяване на статията: