Мобилно меню

4.4842105263158 1 1 1 1 1 Rating 4.48 (95 Votes)

c7f31bd47253f413d1eb15ed078ce703Пловдивският митрополит Николай оглави св. Литургия за храмовия празник на катедралата „Успение Богородично“ в престолния си град. В края на богослужението той се обърна към богомолците с проповед, посветена основно на актуалните политически събития в страната. Архиереят изрично подчерта, че изразява личното си виждане „без да ангажира никого с мнението си“.

Пространното изложение на владиката, веднага публикувано и на официалната интернет страница на Св. Синод, е посветено на взаимоотношенията между Църквата и държавата в последните десетилетия и основно през време на управлението на премиера Бойко Борисов.

Митр. Николай отбеляза, че „единствените спокойни години в 150-годишното ново съществуване на Българската православна църква са последните десет-единадесет години“. През това време БПЦ се е ползвала с разбиране и подкрепа от страна на правителството, без то „да иска нищо в замяна и особено, което е много важно, без да ни кара да отстъпваме от вярата си или да изневеряваме на принципите и ценностите, които изповядваме“, смята владиката. Като резултати от плодотворното сътрудничество архиереят посочва: строежите, реставрациите и ремонтите на храмове и други църковни сгради, финансирани от държавата; поемането на част от издръжката на клира с пари от държавния бюджет; българската държава започнала „да чува гласа на Църквата по общохуманни и етични въпроси“; държавните институции започнали да проявяват чуваемост към синодните становища; правителството и Народното събрание се вслушвали в гласа на Църквата и не са допуснали узаконяването на сурогатното майчинство, на семейното съжителство; сериозно е било ограничено използването на генно-модифицирани организми; спряна била ратификацията на Истанбулската конвенция, както и действието на закона за социалните услуги. За пръв път от много десетилетия насам българското светско законодателство започнало да се съобразява с някои ключови постановления на Божия закон, отбеляза владиката и посочи, че „в лицето на трите правителства на г-н Бойко Борисов ние получихме светско ръководство, което видимо разбира, че Православната църква е носеща колона на държавата, и се отнася към Църквата в съответствие с това разбиране“.

Митрополитът също така смята, че заслуга на правителството е и одобряването на учебника на Св. Синод по предмета „Религия-Православие“ и „и това е огромна стъпка напред, ако се сравни с отрицателното отношение по тази тема на всички предишни правителства, без изключение“.

Като „венец на всичко“ митр. Николай смята отказа на Бойко Борисов да бъдат затворени храмовете на Великден „въпреки нечовешкия натиск“ по време на пандемията тази пролет.

Владиката не отрича, че в държавата има „неуредици“, но изразява увереност, че е възможно „поправяне“. А това ще стане чрез съобразяване на светското законодателство с Божиите закони, което г-н Борисов вече е доказал, че владее.

В заключение митр. Николай призова към миротворство и подчерта, че „не могат да бъдат миротворци онези, които не признават Божиите закони и се стремят към земна власт в свое име, за да я използват за поругаване на Бога“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/664fu 

Разпространяване на статията:

 

 

Нов проект

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

Какво представлява проектът?

За кого е предназначено изданието?

Kое прави това издание различно?

Как можете да помогнете:

Карикатура на седмицата