Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

43332Два от трите големи ставропигиални манастира у нас – Бачковският и Троянският – честват на Успение Богородично своя храмов празник. Тържествата в св. обители ще започнат още на 14 август. В Троянския манастир в навечерието на празника от 18 ч. ще започне празнично вечерно богослужение с чина на опелото на Пресвета Богородица.

На 15 август от 7 ч. ще започне празнична полунощница с игуменската лития; в 8 ч. – празнична утринна. В 9 ч. е началото на св. Литургия, която ще оглави Ловчанският митр. Гавриил. В 11 ч. ще тръгне лития с чудотворната икона на св. Богородица „Троеручица“ от манастирския храм до мястото на първото чудо, извършено чрез иконата. От 18 ч. е празничната вечерна с акатист на св. Богородица.

Празникът в Троянския манастир ще продължи и на 16 август, неделя. В 9:30 ч. ще започне празнична св. Литургия, в 17 ч. – вечерна, а от 18 ч. – ктиторска панихида, която е манастирско молитвено възпоменание за всички преставили се в Христа игумени, братя и дарители на дадена св. обител.

От манастира отправят призив към поклонниците, които ще вземат участие в празничните богослужения, да спазват всички предписани противоепидемични мерки.

Честването на храмовия празник в Бачковския манастир също ще премине при засилени мерки за безопасност заради разпространението на новия коронавирус. Пред БНТ игуменът на св. обител Велички еп. Сионий разясни, че ще се провеждат няколко дезинфекции в целия двор, както и „постоянно дезинфекциране на чудотворната икона и на други икони и плоскости в самия храм“.

Освен дезинфекцията, която ще извършват служителите на манастира, еп. Сионий призова и поклонниците да проявяват отговорност. Той подчерта, че от св. обител са решили да не връщат нито един поклонник, но е важно и хората да внимават и да се грижат за своята безопасност и тази на другите.

Във всички храмове на БПЦ в страната продължават да важат противоепидемичните мерки заради коронавируса. Успение Богородично е един от големите християнски празници и се очаква в църквите да се съберат много хора. Клирът призовава богомолците да не забравят, че в храмовете трябва да носят маски и да спазват дистанция помежду си.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/66daq 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]