Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

2020 07 13 1142До края на месец юли Св. Синод Българската православна църква ще изготви официалната си позиция относно превръщането на музея „Света Софѝя“ в Истанбул в действаща джамия, каза за ТВ „Европа“ о. Николай Георгиев, началник на синодния отдел „Връзки с обществеността“ и председател на столичния храм „Св. Неделя“. Според него през следващите две седмици архиереите ще се съберат на заседание, на което ще бъде изготвено официално съобщение.

О. Николай посочи, че случващото се със „Св. Софѝя“ предизвиква „скръб и тревога“ сред християните. То е тежко преживяване и за българите, които в историята си са се сблъсквали с такива събития. В същото време това е и сложен въпрос, подчерта о. Николай, защото е и политически. Не бива да забравяме, че това се случва на каноническата територия на Вселенския патриарх, към когото нашият синод ще се обърне. „Повярвайте, тъгата в сърцата ни е голяма“, завърши о. Николай.

Някои от поместните православни църкви вече изразиха позиция относно решението на турския президент Ердоган да промени статута на „църквата-майка“ за християните от музей в действаща джамия. Те призоваха да се запази неутралният статут на храма, който е светиня за целия християнски свят.

В събота изпълняващият длъжността генерален секретар на Световният съвет на църквите о. проф. Йоан Саука (Румъния) изпрати писмо до президента на Турция, в което се изразява „мъката и ужаса“ от решението за превръщането на „Св. Софѝя“ в джамия. „Като музей на световното наследство „Света Софѝя“ е място на откритост, среща и вдъхновение за хора от всички нации“, казва Йоан Саука в писмото си.

Снимка: Тв „Европа“


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6uypw 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]