Мобилно меню

4.8947368421053 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (19 Votes)

zx860y484 4086875Сградата на Богословския факултет на СУ, разположена в центъра на столицата, на пл. „Св. Неделя“ № 19, е в окаяно състояние. Руши се не само фасадата на сградата, която е скрита от минувачите с винилово платно, за да предпазва пешеходците от падаща мазилка и плочки от апликациите, но и конструкцията на сградата е нарушена. След няколко злополучни ремонта на наемателите на първия етаж през последните десетилетия сега тя е пропукана и се нуждае от спешен ремонт. Окаяното състояние на сградата не е новина и спешната реконструкция се отлага вече десетилетие.

Новият декан на факултета, доц. д-р Ивайло п. Иванов Найденов, също алармира, че постройката става опасна не само за минувачите, но и за обитателите ѝ. Пред в-к „Дневник“ той разказва, че е искал да се свърже с известния художник Кристо (Явашев), за да опакова историческата сграда, та да не загрозява пейзажа, а и да обърне внимание върху проблемите ѝ.

Собственик на емблематичната постройка е Св. Синод. Тя е изградена в началото на миналия век като сграда-паметник на Българската екзархия. Но сега синодът не разполагал със сумата от близо 9 милиона лева, необходими за ремонта, казва за същото издание главният секретар на Св. Синод Мелнишки епископ Герасим.

Факултетът не е включен и в проекта за реконструкция на площада „Св. Неделя“, който предстои да започне скоро.

Доц. Найденов казва за „Дневник“, че има изготвен проект за възстановяване на сградата в първоначалния ѝ вид – с купола, разрушен при бомбардировките над София през пролетта на 1944 г., който се прадвижда да е стъклен, а под него ще има голяма актова зала.

За изготвянето на проекта Св. Синод е платил около 240 000 лв на архитектурна фирма. В него е включен и монтаж на външен стъклен асансьор от страната на ул. „Позитано“ за студенти със затруднено придвижване, уточнява еп. Герасим.

Сградата на факултета е призната от Националния институт за недвижимото културно наследство (НИНКН) за архитектурна ценност с национално значение. Проектът за ремонт е съгласуван с всички заинтересовани институции, но пари за изпълнението му няма.

„Св. Синод няма пари да плати такъв ремонт“, смята доц. Найденов. Само общо действие на държавата и на Българската православна църква може да се справи със задачата, казва деканът пред „Дневник“. Архиереите се надяват на среща с министър-председателя Бойко Борисов да измолят от него средства за спасяването на сградата.

Състоянието ѝ ще се усложни още повече, когато започнат ремонтите на площад „Св. Неделя“. Това може да заплаши целостта на постройката, смятат обитателите ѝ. Освен Богословския факултет в сграда се помещават също синодните институции Национален църковен историко-археологически музей и Църковно-исторически и архивен институт при Българската патриаршия. Приземните етажи на сградата се дават под наем на магазини, банкови офиси и ресторанти.

Засега Св. Синод е решил само, че през есента ще отпусне около 30 хиляди за нов винил, който да продължи да крие рушащата се фасада. Старата „опаковка“ е от 2015 г. Ще бъдат сменени и обтегачите на винила с нови, за да предпазва хората от падане на мазилката, очерта близкото бъдеще на сградата на Богословския факултет еп. Герасим пред в-к „Дневник“.

Снимка: "Дневник"


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6uqx9 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]