Мобилно меню

2.9259259259259 1 1 1 1 1 Rating 2.93 (27 Votes)

2020 06 30 2034На 29 юни, празника на светите първовърховни апостоли Петър и Павел, на посещение в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ беше кардинал Мигел Анхел Аюзо Гизо, председател на Папския съвет за междурелигиозен диалог на Ватикана.

Кардинал Гизо е на официално посещение в България от 27 юни до 1 юли. Програмата предвижда срещи с християнски, мюсюлмански и еврейски представители, както и с представители на МВнР на България.

По решение на Св. Синод на БПЦ на 27 юни кардинал Гизо се срещна в Синодната палата с Мелнишки епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод, и Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

В Богословския факултет кардинал Аюзо Гизо беше придружаван от апостолическия нунций в София архиепископ Анселмо Пекорари. Те се срещнаха със зам.-деканите на факултета доц. д-р Андриан Александров и доц. д-р Екатерина Дамянова. Присъстваха също преподаватели от специалността „Религията в Европа“, сред които: доц. д-р Клара Тонева, доц. д-р Костадин Нушев, доц. д-р Иво Янев, гл. ас. д-р Татяна Иванова, гл. ас. д-р Венцислав Каравълчев и ас. Здравко Кънев. Срещата в Богословския факултет е по иницатива на доц. дякон д-р Иван Иванов, преподавател по Литургика.

На срещата бяха обсъдени въпроси, отнасящи се до начина на преподаване на световните религии и християнските конфесии в богословските школи. Според госта това трябва да става с уважение към собствената вероизповед, но и с респект към другия и братско сътрудничество в мир, като деца на единия небесен Отец. Според думите му основаването на специалността „Религията в Европа“ в Богословския факултет и преподаването на историята, традицията и култа на различните религии и християнски деноминации дава висока квалификация на студентите и възможност за отлична атестация на факултета. Кардинал Мигел Анхел Аюзо Гизо е автор на „Документа за човешкото братство“, подписан от папа Франциск и от великия имам на Ал-Азхар, Ахмад ал Таиб, в Абу Даби на 4 февруари 2019 г.

Колегията на Богословския факултет изрази положително си мнение от посещението и готовност за бъдещо академично сътрудничество в областта на междурелигиозния и междуконфесионалния диалог.

В същото време срещата се проведе съобразно изискванията на Министерството на здравеопазването на Р. България и заповедта на ректора на СУ за спазване на противоепидемиологичните мерки.

Следобед в апостолическата нунциатура кардиналът се срещна с г-н Георг Георгиев, зам.-министър на външните работи, и г-н Пламен Бончев, генерален директор на Генерална дирекция „Глобални въпроси“ в МВнР.

Днес председателят на Папския съвет за междурелигиозен диалог посети Главното мюфтийство. По-късно в апостолическата нунциатура се проведе среща с пастор Румен Борджиев, пастор Владимир Райчинов и адвокат Грета Ганева от Обединени евангелски църкви. В програмата на кардинала е предвидено и посещение на Централната софийска синагога.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6u4wq 

Разпространяване на статията:

 

 

Нов проект

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

Какво представлява проектът?

За кого е предназначено изданието?

Kое прави това издание различно?

Как можете да помогнете:

Карикатура на седмицата