Мобилно меню

4.5402298850575 1 1 1 1 1 Rating 4.54 (87 Votes)

vlcsnap 2018 10 27 14h12m39s959 323503 810x0Повече от шестдесет души досега са подписали отвореното писмо до генералния директор на БНТ Емил Кошлуков в защита на предаването „Вяра и общество“ и неговия водещ Горан Благоев. Сред подписалите го са свещеници, университетски преподаватели, филолози, юристи, богослови, общественици и др. Копие от писмото е изпратено до СЕМ и медиите. В него се посочва, че „Вяра и общество“ е „единственият свободен формат за дискусия по въпросите на вярата, духовността и религията в национален ефир“. Авторите на писмото посочват, че спирането на летните издания на предаването са били предшествани от други мерки от страна на ръководството на телевизията – преместването на формата в по-ранен час, ограничаване на живите предавания и възможността за задаване на въпроси в реално време, които могат да се приемат като знаци за сваляне от ефир.

В писмото се казва, че в една съвременна демократична държава като Република България е недопустимо да бъде спирано предававне, в което се дискутират важни за църковното общество въпроси.

„Силно се надяваме, че разбирате необходимостта от дискусия по въпросите на вярата, на Църквата, на религията, на изключителната обществена значимост на дискутираните теми, на богословските анализи, на историческите и съвременните примери на вяра, които непрекъснато са намирали своето място в предаването извън горещите дискусии“, се посочва в писмото. Авторите подчертават важната роля на водещия на предаването Горан Благоев и отбелязват, че то има висок рейтинг сред зрителите, което личи от следванията и коментарите в страницата си в социалните мрежи, от активността на зрителските включвания, от благодарствените писма на зрители, между които и митрополитите Йосиф, Киприан и др.

В писмото се подчертава, че проблемът не е в съдържанието и гостите на „Вяра и общество“, а в „нежеланието на определени представители на висшия клир да отговарят на въпроси за десетките нерешени проблеми“.

Накрая авторите на отвореното писмо призовават ръководството на Българската национална телевизия „да преосмисли своите решения и да възстанови лятното излъчване на предаването „Вяра и общество“ с Горан Благоев, както и да продължи есенното излъчване в същия авторски формат“.

В същото време 174 подписа вече е събрала „Петиция срещу посегателството върху медийната независимост на БНТ“ от генералния директор Емил Кошлуков и в защита на Горан Благоев, автор и водещ на предаването „Вяра и общество“. В петицията се изразява несъгласие с „поредния опит на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков да нарушава основни принципи, свързани със свободата на словото в ущърб на обществения характер на БНТ“. Авторите на петицията виждат конфликт на интереси в действията на програмния директор на БНТ Ивайло Огнянов, който е продуцент на друго предаване с подобна тематика, което остава в програмната схема на телевизията през лятото, а „Вяра и общество“ отпада.

В петицията се посочва, че писмата срещу Горан Благоев по повод последното издание на предаването са изпратени не след излъчването на „Вяра и общество“, а след срещата на генералния директор на БНТ с членове на Св. Синод,  което, според авторите „навежда на мисълта за активно мероприятие, съшито с бели конци“.

В петицията се обръща внимание на това, че със спирането на „Вяра и общество“ се създава „сериозна опасност традиционните религиозни общности в Р. България да загубят възможността да изявявават своите религиозни възгледи и позиции пред българската общественост свободно и задълбочено, което им беше гарантирано от водещия Горан Благоев в предаването „Вяра и общество“ по БНТ, включително и като даваше гласност на важни проблеми в изповеданията, по които съответните институции предпочитаха да запазят мълчание“.

В петицията се иска: 1. Комисията по медии към НС и СЕМ да потърсят обяснения за нелоялното и неетично поведение на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков спрямо служител на медията в контактите му със Св. Синод; 2. СЕМ да се самосезира и да разгледа „конфликта на интереси на програмния директор Ивайло Огнянов, който е и продуцент на предаването „Домът на вярата“; 3. Ръководството на БНТ да гарантира, че Горан Благоев ще бъде запазен като автор и водещ на „Вяра и общество“ по БНТ-1, а самото предаване няма да бъде преместено „наказателно“ в негледаем часови пояс.

Текста на петицията можете да видите тук.

Друга петиция, настояваща за „прекратяване на клеветническата кампания срещу Българската православна църква в БНТ в лицето на Горан Благоев и неговото противоверско и противообществено предаване „Вяра и общество“, също събира подписи. В нея се посочва, че водещият на предаването Горан Благоев провежда „антисинодална, антийерархична и в редица случаи дори светотатствена политика“, което е „оскърбление за всички искрено вярващи православни“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6u9h9 

Разпространяване на статията:

 

 

Нов проект

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

Какво представлява проектът?

За кого е предназначено изданието?

Kое прави това издание различно?

Как можете да помогнете:

Карикатура на седмицата