Мобилно меню

4.6705882352941 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (85 Votes)

2020 06 17 1808Преди няколко дни водещият на предаването „Вяра и общество“ Горан Благоев съобщи във ФБ, че са спрени летните издания на предаването по БНТ и вероятно се подготвя свалянето му от екран през есента. Според него причина за това е последното предаване преди летния сезон, в което главна тема е финансовата помощ от държавата за БПЦ.

Първата реакция на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков беше да отрече това.

Съвсем неочаквано светлина върху ситуацията хвърли Ловчанският митрополит Гавриил, който в изявление в синодния сайт съобщи, че на 11 юни се е провела среща между Емил Кошлуков и синодни митрополити. Тя била поискана от генералния директор на БНТ и се провела в Синодната палата. Също така от изявлението стана ясно, че основна тема на срещата е било последното предаване на „Вяра и общество“ преди лятната ваканция, определено от генералния директор като „скандално“.

По информация на Двери на срещата е била обсъждана идеята да се промени концепцията на предаването и то вече да няма дискусионен и публицистичен характер, а само „катехизаторски“.

Не става ясно защо директорът на националната телевизия обсъжда със Синода програмата на предаване, което не се прави, нито се финансира от Св. Синод. Предаване с „катехизаторска“ насоченост вече има в БНТ – „Домът на вярата“, а негов продуцент е програмният директор на БНТ Ивайло Огнянов, който е богослов. Сред авторите му са преподавател от Богословския факултет и църковна журналистка. Концепцията на предаването е да се говори за вярата в патетичен стил, без да се проблематизира.

Известно е, че от няколко години Св. Синод е издал разпореждане, с което забранява на клирици да участват в предаването на Горан Благоев. Мотивът е, че водещият кани в предаването си участници, които дават неправославна интерпретация на събития и личности и уронва престижа на църковното ръководство.

В статус във ФБ Горан Благоев лансира версията, че ръководството на БНТ и Св. Синод търсят средства за ново религиозно предаване, което да замести „Вяра и общество“. Митр. Гавриил отрича да участва в подобно начинание.

Досега няма официална информация за проведената среща между синодните архиереи и генералния директор на БНТ и за какво са се споразумели.

Самият генерален директор Кошлуков заяви, че докато той заема този пост, християнско предаване няма да бъде свалено от ефир. Той обаче не крие, че иска „промяна на концепцията“ на предаването. Освен това постави условие „до есента водещият да си оправи отношенията с Църквата“, разбирайки – със синодните архиереи.

Не е ясно дали ще се стигне до такива разговори между Горан Благоев и митрополитите. Ако общуването се възстанови, българските зрители биха спечелили от разширяване на гледните точки и на участниците в единственото публицистично предаване на такава тематика в българския ефир. Забраната за участие на клирици в предаването, макар да не се спазва стриктно, ограничава кръга на гостите в студиото и стеснява гледните точки към проблемите, които интересуват зрителите. Оптимистичното предположение е, че може би това е една от причините генералният директор на БНТ да потърси контакт със Св. Синод в опит да повиши качеството на продукцията на обществената национална телевизия.

В социалните мрежи евентуалното сваляне от екран на предаването се коментира активно. Част от зрителите се обявяват в подкрепа на водещия и концепцията му за публицистично предаване за вярата, други го обвиняват в едностранчивост и неправославност. Тази вечер в 17 ч. пред БНТ във фейсбук беше организиран протест в защита на „Вяра и общество“ и Горан Благоев.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6wf33 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]