Мобилно меню

4.8 1 1 1 1 1 Rating 4.80 (80 Votes)

60924804 2288779891440230 597333537447739392 nЗападно- и Средноевропейският митрополит Антоний публикува днес в профила си във фейсбук призив да използваме времето на социалната изолация за общуване със семейството и най-близките си.

Загрижеността на архиерея идва от нарастващото напрежение в обществото, проявите на вербална и физическа агресия и увеличаване на домашното насилие, породени от стреса и изолацията. Митр. Антоний призовава българите да овладеят страховете си в името на своите близки. Той изразява надежда това изпитание да ни направи по-добри и по-твърди във вярата. В призива си владиката казва:

Скъпи в Господа,

Периодът на социална изолация, в който се намираме сега, изправя пред изпитания всички ни. Но нека погледнем на пандемията и като на възможност да станем по-добри. Сега е подходящо време да компенсираме вниманието и грижите за нашите близки, които не можехме да им дадем, когато всичко друго беше по-важно за нас от тези, с които живеем. Сега в домакинствата често възникват разногласия и дребни разпри поради напрежението и несигурността от непривичната ситуация, но нека приемем това като предизвикателство за нашето християнско търпение. Да приемем, че това е възможност да се опознаем по-добре, да се научим да съжителстваме като споделяме доброто и лошото и да умножаваме любовта, която Господ ни е дал. Сега е моментът да оставим всичко, което насилствено ни разделяше, и да се обърнем един към друг.

Нека животът ни бъде възстановен с Празника на Живота – Възкресение Христово! Да се променим! Нека бъдем истински родители, синове и дъщери, приятели и близки. Да възстановим съборените мостове на човешките взаимоотношения! Да върнем християнските ценности в нашия живот, докато не е станало твърде късно! Нека се запитаме: кой е нашият ближен? Нека си припомним, че Господ, Който е любов, ни обича безгранично! Обичат ни също скъпите ни роднини, близките ни, истинските ни приятели! Сега всички усещаме колко много се нуждаем от Бога! Повече от всякога днес човек се нуждае и от своя ближен, защото само заедно, подкрепяйки се, помагайки си и търсейки Божията милост, ще преодолеем всички житейски трудности!

Сигурен съм, че ще се видим скоро в храма, в парка, в театъра... Но дотогава да помним, че Бог е винаги до нас и чува нашите молитви: да Го призоваваме на помощ, да Му благодарим за Неговата милост и да просим Него, Всемогъщия лекар, да спре тази епидемия. А след това ние не трябва да сме както преди, а много по-добри и твърди във вярата си!

Призовавам всички вас да проявите отговорност към Бога и обществото в тези времена на изпитания!


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/696wu 

Разпространяване на статията: