Мобилно меню

4.9466666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (75 Votes)

2013 01 28 1603Днес на общо събрание на Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ бяха проведени редовни избори за ръководни органи на факултета и за нов декан беше избран доц. д-р Ивайло Найденов. Изборът се състоя поради изтичане на мандата на предишния декан проф. д-р Александър Омарчевски, както и на другите органи на управление на БФ.

Ивайло п. Иванов Найденов е роден през 1969 г. в гр. Калофер. Син и внук на свещеник, той завършва Немската гимназия в гр. Хасково, а след това завършва специалностите теология (богословие) и немска филология в СУ „Св. Климент Охридски“ (1990-1995 г.). От 1996 г. е хоноруван, а от 2001 до 2011 г. е редовен асистент по библеистичните дисциплини в Богословския факултет. Специализира в университетите в Берн, Швейцария, и Йена, Германия. През 2007 г. защитава докторат по Св. Писание на Стария Завет под ръководството на проф. д-р Славчо Вълчанов Славов на тема „Книгата на св. пророк Йона – екзегетико-исагогически аспекти“ (издадена през 2008 г. под заглавието Библейският Йона като № 3 от библеистичната поредица „Библейска библиотека“, на която той е съорганизатор). През 2012 г. е избран за доцент по библеистика (Стар Завет) в Богословския факултет.

Заема и длъжността заместник-декан на факултета, директор на Библейската библиотека при Богословския факултет. Член е на Съюза на учените в България, на Обединението на библеистите „Библейски колегиум“, на Комисията за най-новия превод на Библията на български език и на Института „Библия – култура – диалог“. Преподава старозаветна библеистика и библейски еврейски език в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Автор е на монографии и множество публикации.

Семеен е с две деца.

Много надежди за съживяване на научната и образователната дейност във факултета бяха свързвани именно с този кандидат, който в крайна сметка надделя над останалите трима кандидати.

Утре факултетът, вече под ръководството на новия декан и заместник-деканите, ще бъде домакин на представянето на книгата Православие и благовестие през 21 век.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u4wrp 

Разпространяване на статията: