Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

IMG 4247На 5 юни на тържествена церемония в Русе бяха връчени наградите и грамотите на победителите в Националното ученическо състезание „Бог е любов“, което се организира за 18-ти път от Министерството на образованието и науката. Деца от цялата страна, отличени в националния кръг на конкурса, пристигнаха в дунавския град. Домакин на заключителната церемония по награждаването беше Русенска митрополия. Церемонията се състоя в централния хотел „Дунав Плаза“, където пристигнаха лауреатите, техните придружители и официалните гости: Русенски митр. Наум, Коста Костов, старши експерт в МОН, началниците на регионалните управления на образованието в Русе – Росица Георгиева, и в Разград – Ангел Петков, главният експерт по Религия в МОН – Юлиян Одажиян, членове на Националната комисия на състезанието „Бог е любов“, директори на училища и др.

IMG 4255Митр. Наум пръв се обърна с приветствие към присъстващите и пожела на децата с чистите си сърца да продължават да чувстват Божията любов и да я изразяват в своите творби. По този начин ще изпращате частица светлина в света около вас, каза митрополитът. Той подчерта, че детското творчество, вдъхновено от Божията любов, е безценна проповед. Той пожела на децата здраве и много вдъхновение.

Юлиян Одажиян поздрави децата и техните учители, които ги подкрепят в развитието на дарбите им. Експертът от МОН подчерта важната роля и на преподавателите по Религия, които той нарече съвременни будители.

РIMG 4219осица Георгиева изрази радостта си, че награждаването на конкурса става именно в техния град. „За нас е чест да домакинстваме това събитие съвместно с Русенска митрополия“, каза тя. Така децата имат възможност да видят този красив европейски град, в които много неща в нашата история са се случили за първи път.

„Вие сте победители в конкурс с голяма конкуренция, обърна се към учениците г-жа Георгиева, – и показахте забележителни постижения, заради които днес получавате тези отличия“. В творческата надпревара участваха над 800 творби от училища в цялата страна и Националната комисия се затрудни да избере кои са най-добрите, каза Росица Георгиева. Тя пожела на децата да продължават да творят и, наред с напредъка в училищните дисциплини, да се стремят да станат добри хора.

Поздравителен адрес беше изпратен и от областния управител на Русе – Галин Григоров, в който той пожелава много здраве и творчески успехи на децата.

За празничното настроение на гостите допринесоха изпълненията на възпитаниците на детска градина „Пинокио“ и на СУ „Йордан Йовков“.

IMG 4223Митр. Наум лично връчи наградите на отличените ученици. Те получиха от МОН грамоти и подаръци – раница и външна батерия за телефон. Наградените гимназисти ще получават и едногодишна стипендия за талантливи деца от МОН. Всички ученици и членовете на Националната комисия на конкурса получиха подаръци и от митрополита.

Четири допълнителни награди в конкурса бяха раздадени тази година. Те бяха осигурени от членовете на комисията. Две награди бяха дадени лично от Жасмина Донкова, експерт от Дирекция вероизповедания. Юлиян Одажиян също отличи едно от талантливите деца. Ученичката Емилия Петрова от 4 кл. на русенското училище „Братя Миладинови“ получи специална награда от Центъра за образователни инициативи „Двери“.

Отличените ученици, техните родители и учители, дошли за церемонията в Русе, имаха възможност да разгледат забележителностите на града и да почувстват неповторимата му атмосфера благодарение на гостоприемството на Русенска митрополия. Те посетиха също катедралния храм „Света Троица“ и църковния музей към него.

Организаторите изпратиха гостите с пожелания за много здраве, творчески успехи и нови вдъхновяващи срещи с талантливите ученици.

Голямата награда получи Силвия Стефанова от 11 кл. на училище „Св. Кирил и Методий“ от гр. Брегово за изработката на Ноевия ковчег:

IMG 4277

 IMG 4202

Веселин Манчев от 11 кл. на НГДК „Св. Константин Кирил Философ“ беше отличен в категория проза:

IMG 4255

Митр. Наум с експертите от МОН и членове на Националната комисия:

IMG 4294

Две ученички от Разград бяха наградени в конкурса. Те подариха една от отличените творби на митр. Наум:

IMG 4294

Владиката обсъжда въпросите на религиозното образование с учител от Благоевград:

IMG 4210

Творбата на Емилия Николова, наградена от „Двери“:

IMG 4277

Част от наградените произведения:

IMG 4194

IMG 4212

 IMG 4214


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u49yf 

Разпространяване на статията: