Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

33528862088 d78411f875 mЗанапред в неделните дни след вечерното богослужение в катедралния храм „Св. Неделя“ ще се провежда беседа, изнесена от столични свещеници. Инициативата е на ръководството на Софийска митрополия, а първата беседа беше изнесена на 17 март, след края на Великата вечерня, отслужена от Белоградчишки еп. Поликарп. Беседата изнесе ставроф. иконом Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия, а темата беше „Диалектиката на Великия пост“.

Преди началото на беседата еп. Поликарп представи пред събралите се християни новата инициатива на митрополията и сподели желанието си това начало да се превърне в традиция на Софийската епархийска църква. През тази година духовните беседи да бъдат изнасяни от изявени столични свещеници, а от следващата година ще бъдат канени духовници от Света гора и други поместни църкви, които да споделят своя опит от живота си в Христос за обща поука и възрастване на всички във вярата.

В своята беседа о. Ангел, който е известен и обичан проповедник в Софийска епархия, посочи удивителната характеристика на великопостното време, което, макар че всяка година е еднакво, бива изживявано от вярващите по различен начин.

„Неделите от Великия пост имат своя дълбока динамика, те ни насищат с богословие. Отците на Църквата ясно са казали и сега говорят, че постът е едно пътешествие. Първото, което трябва да осъзнаем, предприемайки това пътешествие, е, че ние встъпваме в този период като некръстени, а в края на пътя сме призвани да преживеем най-великото тайнство – Възкресението на нашия Господ Иисус Христос. Като некръстени ние ще пътуваме през духовната пустиня на 40-те дни, ще изживеем всичко онова, което е изживял и еврейският народ, ще плачем в скърбите си при реките Вавилонски и с песнопения ще се придвижваме от ден на ден по-близо и по-близо до великото тайнство на Възкресението. Ако трябва да изобразим по някакъв образен начин пътя на поста, ние бихме го оприличили на висок връх, където трябва да се изкачим. А там, горе, ясно зарят светлините на Възкресението. Затова като некръстени съвсем нормално е, пътувайки и блъскайки се по този стръмен път, да потърсим първото, което е най-важно за нас – съборността. Да не сме сами. А тази съборност откриваме в Църквата. Именно затова първата неделя на Великия пост е Неделята на Църквата“.

Следващата беседа в храм „Св. Неделя“ ще се проведе на 31 март, след Великата вечерня, която започва в 17 ч.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/ud49c 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.