Мобилно меню

4.6714285714286 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (70 Votes)

Pliska mainНа 16 септември Варненска и Великопреславска митрополия организира тържествено честване на 1125-годишнината от Преславския църковно-народен събор. В отбелязването на годишнината ще вземат участие Светейшият Български патриарх Неофит, синодни митрополити, епископи на БПЦ и духовници от цялата страна.

Честването на юбилея ще започне на 16 септември в 8:30 ч. с посрещане на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит в катедралния храм „Успение Богородично“ във Варна. След това ще започне съборната божествена Литургия.

По-късно, в 12:30 ч. във Велики Преслав ще бъде отслужен благодарствен молебен в Дворцовата базилика в Националния историко-археологически резерват „Велики Преслав“.

По повод годишнината Св. Синод ще отправи Патриаршеско и синодално послание до клира и народа на БПЦ.

Съборът в Преслав, провел се в края на 9 в., се смята за едно от най-значимите събития в Първото българско царство. Сред решенията му е обявяването на българския за официален богослужебен език и преместването на столицата на царството от Плиска в Преслав, което се приема за окончателно скъсване с езеческото минало на държавата.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u96qd 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.