Мобилно меню

3 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (11 Votes)
IMG_0578_1.jpgНа втория ден от заседанията си VI Църковно-народен събор гласува промените в Устава на БПЦ до чл. 16, който определя избора на патриарх на Българската църква. Противно на слуховете делегатите не са променили, нито са обсъждали минималната възраст на кандидатите за патриаршеската длъжност и тя остава 50 години. Както предвиждаше и проекто-уставът, който "Двери" публикува, промените в този член бяха свързани с двойно намаляване на квотата за миряните, което и бе гласувано от делегатите, макар и след дискусии.

За всички епархии квотите на миряните се намаляват от 4 на 2 участници в избирателния събор, а за софийска от 8 на 4. Сред аргументите за промените бе изтъкнато завишаването на числото на миряните в предишния устав поради недостатъчен брой духовници през комунистическия режим. На протестите на миряните-делегати водещият заседанията Варненски и Великопреславски митрополит Кирил заяви, че те трябва да са доволни и на тази квота, защото е имало идея въобще да не участват миряни. Митрополит Кирил изтъкна като аргумент и факта, че във Вселенските събори не са участвали миряни.

Освен това според гласуваните промени от участие в патриаршеския избирателен събор се лишават Богословските факултети, а ще участват само представители на Духовните семинарии. Увеличава се също квотата на монасите и монахините от епархиите.

На днешното заседание не е бил разглеждан въпросът за заплатите и осигуровките на свещениците. По обсъждания чл. 13 от устава делегатите не са приели предлаганата от проекто-устава промяна, че "църковни фондации и сдружения" са съставна част от Българската патриаршия и са юридически лица.

Противно на съобщението в медиите съборът не прие откриването на нови епархии.

Вижте също: Дискусия: Проекто-уставът на Българската църква

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/338qd 

Разпространяване на статията: