Мобилно меню

2.3333333333333 1 1 1 1 1 Rating 2.33 (3 Votes)
Старозагорският митрополит Галактион ще осъществи своето първо посещение в Западно- и Средноевропейска епархия. Той беше определен в края на месец юли от Светия Синод за временно управляващ епархията след оставката на митрополит Симеон, който оглавяваше Западно- и Средноеврпейска епархия от нейното основаване през 1980 г. В събота и неделя той ще посети българската църковна община във Виена и ще отслужи св. литургия заедно със ставрофорен иконом Иван Петкин, който е свещеник там вече 25 години.
Българската църковна община във Виена отпразнува миналата година 35 години от своето основаване и 10 години от създаването на нейния храм - бивш комсомолски клуб към българското посолство в Австрия, преустроен от отец Иван и църковното настоятелство в прекрасно място за молитва.
Първият свещеник на тази община беше протопрезвитер проф. д-р Николай Шиваров, преподавател в Богословския факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски" и ректор на Духовната академия "Св. Климент Охридски" в София през периода 1980-1989 г. В продължение на няколко години българската църковна община във Виена се обгрижваше духовно и от отец Иван Георгиев от Пловдив.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/338hp 

Разпространяване на статията: