Мобилно меню

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (75 Votes)

IMG 0699Днес след празничната св. Литургия в църквата на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ Западно- и Средноевропейският митр. Антоний представи членовете на новото църковно настоятелство на семинарския храм. Това са: Кристиян Кръстев, Явор Рангелов, Силва Георгиева и Димитрина Захаринова. Съставът, предложен от ректорското ръководство, е одобрен от Св. Синод и днес беше представен на преподавателите, възпитателите и учениците на семинарията, както и на енориашите на храма. Митрополит Антоний обясни, че в задълженията на настоятелството влизат грижите за благолепието на учебния храм, който е с уникална архитектура и в който семинаристите се учат как да участват в богослужението и да се грижат за неговото устройство. Повече за наставленията на владиката към настоятелите – вижте в клипа по-долу.

Ректорът на Софийската семинария, архим. Пахомий, благодари на владиката, като отбеляза, че църковното настоятелство се състои от хора, които обичат семинарията и вече са ангажирани с храма и учениците, и които ще продължат грижите си за тях. Той благодари на митрополит Антоний за участието му в празничната богослужба и за насърчителните думи към преподавателите и семинаристите.

IMG 0709

Западно- и Средноевропейският митр. Антоний оглави св. Литургия в семинарския храм. Той беше в съслужение с архим. Пахомий, ректор на семинарията, йером. Мелетий, зам.-ректор, о. Козма Поповски, ефимерий на храма и дякон Слави Георгиев.

В края на богослужението митрополит Антоний говори за смисъла на поста, като време, в което ние се обръщаме към Бога и се учим да Го допускаме да действа в нашия живот.

Владиката подчерта важната роля на живота и обучението в семинарията, където се възпитават и изграждат бъдещите кадри на БПЦ. Семинарията е разсадник, в който Сеячът е хвърлил своите семена, каза архиереят. Надяваме се те да намерят добра почва и да дадат стократен плод, подчерта той. Митрополитът пожела на ректора, преподавателите и учениците да вървят бодро по пътя на поста, да бъдат все така усърдни в усвояването на знанията за Бога.

IMG 0706


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uarcx 

Разпространяване на статията: