Мобилно меню

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (60 Votes)

IMG 4412Тази събота новият Видински митрополит Даниил ще влезе за първи път в своята епархия като неин първойерарх. По българска църковна традиция новият митрополит се въвежда в епархията си в съботния ден след неделята на каноническия избор и се интронизира („поставя се на трона“) в същия ден, за да може в следващия, неделен ден той да отслужи първата си св. Литургия като кириарх (гр. „пръв господар“, „пръв началник“) на епархията.

Така и сега митрополит Даниил ще тръгне с автомобил от София, т. е. от центъра на управлението на БПЦ, в късния предиобяд по пътя през прохода Витиня, Ботевград, Мездра, Враца и бъде посрещнат в 12 ч. официално от клирици и миряни в първото населено място на територията на епархията – с. Сумер, община Монтана (селото се намира по пътя Враца-Монтана на разклона за гр. Вършец). След това в 13 ч. архиереят ще бъде приветстван в първия голям град – Монтана – по пътя му към епархийския център. Очакава се в 16 ч. митрополит Даниил да пристигне във Видин, където ще бъде посрещнат и приветстван на централния площад „Бдници“ от клира, миряните и обществеността на града. Оттам с лития всички ще се отправят към катедралния храм „Св. Димитър“, където ще се състои тържествената интронизация на новоизбрания Видински митрополит Даниил.

На следващия ден новият Видински първойерарх ще оглави неделната св. Литургия в катедралния храм на престолния си град.

Митрополит Даниил поема ръководството на най-бедната епархия в БПЦ, която през последните 20 години се обезлюдява с бързи темпове. Десетки хиляди нейни жители заминаха да търсят препитание и по-добър живот в други големи населени места в страната, а може би дори са повече онези, които и напуснаха Родината.

Новият владика заяви при избирането си, че проблемите в митрополията не го плашат и ще разчита на Божията помощ. Той отбеляза, че подобно служение изисква саможертва и посвещаване, а негова главна цел ще бъде единството в епархията. Митрополитът каза също, че първо ще се запознае с хората и обстановката на място преди да предприеме каквото и да било.

Митрополит Даниил беше избран за първойерарх на Видинската епархия на 4 февруари след канонически вот, провел се в Синодната палата в София.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uaqra 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.