Мобилно меню

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (12 Votes)

IMG 20170602 104056На 2 юни при тържествена церемония в Троянския манастир бяха наградени учениците, отличени на 16–тия Национален конкурс „Бог е любов“ на Министерството на образованието и науката. Залата „Архимандрит хаджи Макарий“ събра представители на църковната и светската власт, за да насърчат и поздравят учениците от цялата страна, творили през изминалата година върху темата за Божията любов. Отличната организация на събитието от страна на домакините - Регионалното управление на образованието в гр. Ловеч и на Троянската света обител - направиха преживяването на децата и родителите незабравимо. За пореден път те показаха как сътрудничество между църковната и общинската власт е силен фактор за развитието на религиозното образование и подкрепа за учители и ученици.  

На тържеството присъстваха Ловчанският митрополит Гавриил, Величкият епископ Сионий, игумен на Троянския манастир, Георги Терзийски, областен управител на Ловеч, Донка Михайлова, кметица на Троян, Венцислав Христов, зам.-кмет на Ловеч, Коста Костов, старши експерт в Министерството на образованието и науката, проф. Иван Желев Димитров, председател на Националната комисия на конкурса „Бог е любов“, Росица Георгиева, експерт в РУО - Русе и член на Националната комисия, Еленко Начев, началник на РУО - Ловеч, експерти, учители, родители и деца от цялата страна.

IMG 20170602 101507Тържеството започна с изпълнения на ученици, изучаващи СИП-Религия в училищата „Св. Кирил и Методий“ в Троян и „Христо Никифоров“ в Ловеч.

Церемонията по награждаването откри Ловчанският митрополит Гавриил, който отбеляза, че най-голямата награда за участниците в конкурса са любовта и радостта, с която децата са творили.

Епископ Сионий в обръщението си към гостите на тържеството каза, че е голяма чест и радост за светата обител да посрещне децата и всички свързани с конкурса в Троянския манастир, че неговите двери са винаги отворени за тях, когато искат да потърсят молитвената подкрепа на Божията майка.

В обръщението си към присъстващите Донка Михайлова посочи, че няма по-подходящо място за финализирането на този конкурс от Троянския манастир, който е център на вярата. „Този конкурс е образец за добрите отношения между Църквата и училището, а това е кауза, на която е отдаден и епископ Сионий“, отбеляза кметицата на Троян.

Коста Костов от Министерството на образованието подчерта, че чрез конкурса „Бог е любов“ българските ученици имат възможност да се докоснат до християнските ценности и да творят в една благодатна посока. Г-н Костов специално отбеляза важната роля на родителите и учителите, които насочват децата и ги окуражават да се развиват и да творят за този конкурс.

27 ученици от цяла България бяха наградени за творби в областта на приложните изкуства и писаното слово. Те получиха грамоти от Министерството на образованието и награди, осигурени от РУО - Ловеч. Отличията бяха връчени от официалните лица: митрополит Гавриил, епископ Сионий, г-н Терзийски, г-н Костов, г-жа Михайлова, проф. Желев.

IMG 20170602 111242Голямата награда на конкурса спечели Бояна Илиева Иванова от ХІ клас, ПГДВА „Йосиф Вондрак”, гр. Русе, която й беше връчена от Ловчанския митрополит Гавриил.

По време на тържеството гостите имаха възможност да наблюдават изпълнения на песни, стихотворения и драматизации от учениците, изучаващи СИП - Религия в Ловеч и Троян.

Церемонията беше закрита от проф. Иван Желев, който отбеляза добрата организация на тържеството и благодари на организаторите, както и учениците, родителите и учителите, потрудили се за този конкурс. Той не би се състоял, ако не бяха вашите произведения и желанието ви да творите, отбеляза проф. Желев. Той посочи, че комисията е имала трудна, но благодатна задача да избере от всички прекрасни творби най-добрите. Тази година са били представени и оценени на регионално и национално равнище общо 1470 ученически творби, посочи председателят на Националната комисия.

Тържеството завърши с изпълнение на хор „Общение“ към Троянската св. обител с диригент Илиян Тодоров, зам.-областен управител на Ловеч.

IMG 20170601 150352Лауреатите на 16-тия Национален конкурс „Бог е любов“ пристигнаха в Троянския манастир още на 1 юни. За тях беше подготвена програма от РУО - Ловеч, която започна с посрещане и музикален поздрав в Националното училище за планински водачи „Васил Левски“ в съседното на манастира село Черни Осъм. Гостите видяха изпълнения на народни песни и танци, включително хоро с музика на Майкъл Джексън, подготвени от учениците от Черни Осъм. После всички разгледаха природонаучния музей на селото, в който са събрани и препарирани около 700 животни от региона. Децата видяха мечки, елени, зайци и много други животни, птици и насекоми от Троянския балкан. След това гостите участваха в демонстрации на учители от училището за планински спасители.

По-късно в Троянската св. обител епископ Сионий отслужи молитва за здраве, благополучие и успехи на децата, техните родители и учители. "Радвам се да посрещна в светата обител победителите в обичания от целия български народ конкурс "Бог е любов", - каза игуменът. - Бог ви е дал таланти, които да пазите и развивате за благото на Църквата и на цялото общество. Но повече от всичко пазете чистотата на детските си души и пламъка на вярата, който ще ви вдъхновява за всяко добро дело".

Игуменът извади мощехранителницата от св. олтар и призова децата да се поклонят на св. мощи на св. Климент Охридски, св. Варвара, св. Харалампий и др., като измолят тяхното застъпничество пред Бога.

На другия ден децата и придружаващите ги възрастни посетиха Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в с. Орешак и много от тях отнесоха у дома сувенири, направени от троянски майстори.

Участниците в конкурса и домакините се разделиха с пожелания за нови срещи и дейности, подкрепящи детското творчество и възрастването в християнските добродетели.

 Официалните гости на тържеството:

IMG 20170602 101358

Тържествената церемония беше открита от митрополит Гавриил:

IMG 20170602 103547

Музикален поздрав:

IMG 20170602 101607

Гостите на празничната проява:

IMG 20170602 104017

Зам.-кметът на Ловеч Венцислав Христов и служителка на РУО - Ловеч с ученици, изучаващи Религия:

IMG 20170602 112203

Членове на националната комисия и гости на конкурса с игумена епископ Сионий:

IMG 20170602 122806

Някои от отличените творби на децата:

IMG 20170602 102424

 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wc8k9 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]