Мобилно меню

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

bc0102d6bc9200a0e711513af0787eb6“Благо Мегалов – майсторът на църковната карикатура”, така колегите от bTV са озаглавили репортажа си за карикатуриста на Двери - тук.

Репортерът Борислав Лазаров разказва за явлението църковна карикатура, неговия майстор – Благо Мегалов, и мястото, където той намира своята публика – сайтът Двери.

„Казвам се Благо Мегалов, но само когато рисувам карикатури. Иначе имам друго име и друго призвание”, разказва карикатуристът, който за първи път разкрива своята самоличност извън хумористичното си поприще. Карикатурите на Благо Мегалов не са създадени за забавление. Чрез средствата на хумора се изпращат дълбоко богословски послания за това, че грехът окарикатурява човека, а покаянието може да го освободи от смехотворното му самомнение.

Репортажът разказва за книгата с карикатури на Благо Мегалов – “Свещица пред вечния огън”, която все още може да се намери в книжарница “Български книжици”. Тя е сборник с подбрани от автора негови произведения, които представят живота в България и в БПЦ през погледа на карикатуриста. За 1 април 74 свещеници от страната, избрани на случаен принцип, получиха книгата като подарък в рамките на традиционната акция на Двери за отбелязване на празника (вижте тук).

В репортажа Благо Мегалов напомня, че в неговите карикатури има не само хумор, но и болка и тази болка се определя от една любов - любовта му към Българската православна църква.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wyrph 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.