Мобилно меню

4.8095238095238 1 1 1 1 1 Rating 4.81 (21 Votes)

varbaНа Цветница в столичния храм „Покров Богородичен“ (зад хотел "Родина") множество хора се стекоха, за да да се помолят за себе си и близките си и да участват в празничната св. Литургия, водена от прот. Живко Лозанов, а голяма част от присъстващите пристъпиха към св. Причастие. И по-късно през деня дворът на храма беше пълен с хора, които се редяха на опашки, за да отнесат в домовете си благословение и върбови клонки.

ИкониАтмосферата беше особено тържествена и заради изложбата на икони и дърворезби, която бе открита в Енорийския център към храма след празничната служба. Произведенията са дело на курсистите от школите по иконопис и дърворезба към Енорийския център, ръководени от преподавателите Младенка Ланджева и Боян Александров, и са изработени по време на тазгодишните занятия от обучаващите се – деца и възрастни. Изложбата е традиционна за школите по иконопис и дърворезба, които всяка година на Цветница представят работите си. В школите освен практическите занимания по иконпис и дърворезба, има и часове по катехизис, които се водят от богослова Вера Жекова. „Забелязваме, че в двете школи се записват все повече деца. Заниманията в курсовете са много полезни за тях, допринасят и за духовното им развитие“, споделя преподавателят по дърворезба Боян Александров.

ЗАщитено жилищеВ двора на храма се състоя и благотворителният великденски базар „Нашата Цветница“, в който  активно се включват вече няколко години подред хора с интелектуални затруднения от столичното Защитено жилище на ул. „Царибродска“ № 33. Тази година те отново представиха красиви великденски сувенири, които са изработили в трудовотерапевтичните програми на Защитеното жилище. Събраните средства от базара се използват за закупуване на материали за следващи творчески занимания на хората с интелектуални затруднения, за които този вид занимания са особено необходими, защото развиват важни за тях умения.

Много от дошлите миряни се включиха и в акцията по кръводаряване на Българския червен кръст, която традиционно се случва на Цветница, и в която са ангажирани и други столични храмове. В Енорийския център беше разположен лекарски екип за всички, които пожелаха да дарят кръв на този ден.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wyqwa 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]