Мобилно меню

4.8 1 1 1 1 1 Rating 4.80 (20 Votes)

IMG 20170318 151352Днес е бележит ден за Врачанска епархия. Клирът и народът начело с представителите на властта с радост посрещнаха своя нов митрополит. След смъртта на митрополит Калиник на втория ден на Рождество Христово, 26 декември 2016 г., в епархията се проведе избор за нов митрополит на 5 март 2017 г. Още на първия тур избирателите посочиха своя фаворит - Браницкия епископ Григорий, тогава викарий на Софийския митрополит, тоест на Българския патриарх в качеството му на Софийски митрополит. На другата неделя, 12 март, работата на Светия Синод на БПЦ при така наречения каноничен избор беше значително улеснена - всички митрополити начело с патриарха единодушно осочиха еп. Григорий да бъде Врачански митрополит. А днес стана въдворяването на митрополит Григорий в епархията му.

Митр. Григорий през седмицата приключи задълженията си в Софийска митрополия, намери време да посети обителта на неговото покаяние - Хаджидимовския манастир "Свети Георги", да се поклони в Рилската света обител пред мощите на всебългарския светец свети Иван Рилски (което би било чудесно, ако се въведе като традиция за новоизбраните митрополити; така в свое време постъпиха Неврокопските митрополити Натанаил и Серафим), както и да запали свещ на гроба на своя духовен старец - покойния Неврокопски митрополит Натанаил, който го избра, научи на духовен подвиг и пастирски трудове и го ръководи духовно допреди 3 години.

Тази сутрин с благословението на Българския патриарх митрополит Григорий отслужи последната си литургия в софийската катедрала "Света Неделя" и изпратен от Негово Светейшество тръгна за епархията си, където всички с нетърпение го чакаха. Придружиха го доскорошният наместник на овдовелия митрополитски престол, Старозагорски митрополит Киприян, главният секретар на Св. Синод Мелнишки епископ Герасим, който трябваше да го представи пред епархиотите, свещеници и много миряни от София, служители в митрополийската и синодната канцелария. Дългата колона от десетки автомобили по обяд тръгна по Искърското дефиле. На границата на Врачанска епархия в с. Зверино вече го очакваха народът на селото и околни селища, областният управител, общинският кмет от Мездра, епархийските съветници, много свещеници. За съжаление поради недоразумение в програмата колоната автомобили не спря пред храма на селото, където камбаната радостно звънеше, а свещеници в одежди и миряни очакваха с хляб и сол своя нов архиерей. Защото на селския площад всъщност бяха официалните лица и много стотици народ. Малки дечица приветстваха дядо владика, а властниците топло и много сърдечно го поздравиха, слово произнесе и старшият епархийски съветник ик. Младен Славков. Митрополитът произнесе там първото си слово в епархията, а веднага след това той продължи за град Враца. Там също се бяха събрали поне две хиляди души, свещеници от епархията, гости свещеници и миряни, монаси и монахини.

IMG 20170318 151308Митрополитът най-напред отслужи трисагий при гробовете на врачанските митрополити Константин, Климент, Паисий и Калиник в притвора на храм "Свети Николай", а после шествието стигна на градския площад, където беше официалното посрещане в престолния град на епархията. Приветстван отново най-сърдечно от кмета на града, свещенството и народа, митрополитът благодари и заяви своята готовност да служи с всички сили на Божия народ във Врачанска епархия.

Шествието продължи към катедралния храм "Свети 12 апостоли". Там беше отслужен молебен, в края на който главният секретар еп. Герасим прочете посланието на Българския патриарх и Светия Синод до клира и народа на епархията, с което ги известяваха за каноничния избор на митрополит Григорий за кириарх на Врачанска епархия. Митрополитът отново беше приветстван от ик. Младен Славков, прочетоха се и приветствия от президентството на страната и други официални лица, а накрая митр. Григорий произнесе тронното си слово. В него той благодари за своя избор на врачанските избиратели, както и на членовете на Св. Синод. Митрополитът увери всички свои епархиоти, че ще положи всички свои сили и способности да бъде пастир и духовен баща на всички, представи накратко и своята програма: отвореност към всички, просвета на Божия народ, грижа за отрудените и обременените, за маргинализираните, нуждаещите се от грижа, обич и подкрепа; заяви готовност да бъде в добри отношение с вярващи, инаковярващи и невярващи, за да свидетелства за вярата и спасението, дарено ни от Господ Иисус Христос.

За посрещането на митр. Григорий днес в града пристигнаха десетки вярващи и клирици от Неврокопска епархия, където митр. Григорий се възпита и школува в духовния подвиг и клирическото служение, начело с Неврокопския митрополит Серафим. Дойдоха още митрополитите Видински Дометиан, Ловчански Гавриил, Пловдивски Николай, Варненски и Великопреславски Йоан. За утрешната първа света литургия на Врачанския митрополит в епархийския център ще дойде още Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, а вероятно и други митрополити.

Нека е честит на клира и народа на Врачанска епархия новият им митрополит - Високопреосвещеният Григорий, комуто Бог да дарува сили и мъдрост да ръководи поверените му души към спасението в Христос и вечния живот!


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wy88y 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.