Мобилно меню

3.375 1 1 1 1 1 Rating 3.38 (16 Votes)

5e hzyevwДнес президентът Румен Радев се срещна с Българския патриарх Неофит и с членовете на Св. Синод. Срещата се проведе в синодната палата и беше по покана на синодалните архиереи.

„Не се съмняваме, че когато взимате решения за България, Вие ще се ръководите от евангелските ценности, от стремежа към мир, любов и правда, и във всичките си дела ще търсите какво е полезно за българския народ!” – обърна се Българският патриарх Неофит към президента.

Президентът от своя страна подчерта, че "православните миряни и всички наши сънародници са посрещнали с надежда първите думи на Българския патриарх още след неговия избор, защото са послания в подкрепа на единството както на Църквата, така и на обществото ни. Тази надежда е все по-силна, защото днес има много предизвикателства пред ценностите, вярата и исконните добродетели".

Румен Радев призова всеки на своето поприще да изпълнява просветено и с отговорност своята мисия. „Уверявам Ви в своето искрено желание и твърда воля за съпричастност към всяка достойна изява, която подкрепя българската духовност и християнските ценности. Те са многовековни стожери на националното самосъзнание, вградени са в основите на държавността ни“, посочи президентът Радев. Той подари на Българския патриарх издание на „История славянобългарска“ и пожела здраве, мирни и светли дни на Българския патриарх и на митрополитите от Светия Синод на Българската православна църква.

В съобщенията на президентството, както и на пресцентъра на Св. Синод не се споменава информация за конкретната причина за поканата и обсъжданите въпроси. Предполага се, че архиереите са поставили пред президента въпроса за въвеждането на вероучение в българското училище. Припомняме, че на пресконференцията след избирането му за държавен глава в отговор на изненадващ въпрос от страна на присъстващ там свещеник Румен Радев заяви, че би подкрепил тази идея.

Снимка: БТА

Източник: Президентство на РБ


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wyw3u 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.