Мобилно меню

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (9 Votes)

IMG 5950На 14 май в сградата на Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски” се проведе традиционният девети годишен семинар на учителите по религия от София. Организатори бяха Районен инспекторат по образование София-град и Центърът по катехизическо  и религиозно обучение към Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”. 

Темата на тазгодишния семинар беше „Музиката в обучението по религия”. Затова форумът беше открит с песнопения, изпълнени от ученички, изучаващи религия в столичното 67 СОУ. 

Проф. д-р Божидар Андонов се обърна към участниците, като посочи, че музиката е важно итерактивно средство и църковните песнопения са ценни не само със своето звучене, но и с богословските истини, вложени в тях.  

Ваня Станчева накратко изложи методическите указания при използването на църковното пеене и музиката в часовете по религия. Тя подчерта, че използването на музиката трябва да е добре обмислено и да се прецени целта й. Да се има предвид сложността на текстовете на много от песнопенията, както и на музиката, и те да се подберт според възрастовите особеност ина децата.

За първи път от дълги години на семинара присъства и представител на Софийската митрополия. С благословението на Негово Светейшество патриарх Неофит във форума взе участие Андрей Касабов, секретар на митрополията и докторант по Църковна музика. Той поздрави участниците в семинара от името на предстоятеля на БПЦ.

IMG 5955В. Станчева и проф. д-р Б. Андонов благодариха за вниманието и поздравлението на Негово Светейшество както и за ежегодното финансово подпомагане на семинара от страна на Софийска митрополия.

Андрей Касабов беше първият лектор на форума. В изложението си той направи исторически преглед на мястото на църковната музика в българските училища в периода от 1820 до 1944 г., като представи дейността на учителите и видни протопсалти Хр. Пулеков от Копривщица, С. Доброплодни от Сливен, Н. Златарски от Търново и други.

Следващият доклад бе на Елеонора Асенова, магистрант в Магистърска програма „Религия и образование” и учител по музика и по религия в детска градина „Магнолия”. Тя запозна аудиторията с ролята на музиката в обучението по религия в детските градини, като посочи някои основни правила и норми при използването на детския глас, и демонстрира най-често използваните в нейните часове детски песни.

Последва презентацията на Олга Цветкова, която представи музикалния СD албум „Православна музика за малки и големи“, издание на Ловчанска митрополия, на който тя е съставител и съпродуцент. Изданието има за цел да подпомогне практическата дейност на учителя по религия с подходящи детски духовни песни и църковни песнопения. Първият диск на албума съдържа детски песни с православна тематика в изпълнение на Олга Цветкова и детска вокална група „Малчугани“ към Музикален център „Art Libitum“ с художествен ръководител Йордан Владев. Във втория диск са записани 35 празнични тропара и кондака от неподвижния и подвижен годишен богослужебен кръг, изпълнени от църковния псалт Никола Антонов.

Г-жа Цветкова, която е  сътрудник към Културно-просветния отдел на Св. Синод, композитор, музикален педагог и богослов,  разгледана музиката като вид изкуство, нейният художествен език, функции и приложение в часовете по религия. Даде методически насоки за дейността на учителя в тази сфера, както и богат художествено-илюстративен материал, включващ и музикални практики от света в областта на православната музика и детската духовна песен.

За съжаление малко бяха учителите, които посетиха семинара, но организаторите отдадоха това на факта, че този съботен ден е работен за много от тях.

В края проф. Андонов и Ваня Станчева благодариха на лекторите  и участниците в семинара и изразиха желание догодина, когато форумът ще навърши 10 години, да се проведе в рамките на три  в Рилската св. обител.

Снимки: Двери

Трите ученички от 67 СОУ, които изпълниха една авторска религиозна песен и едно песнопение,  разучили ги в часовете по религия в училище:

IMG 5952


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/w98w9 

Разпространяване на статията: