Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

2016 05 05 1717На 6 май, когато Православната църква почита паметта на св. великомъченик Георги Победоносец, в с. Антимово, община Видин, ще бъде отслужена архиерейска света литургия за храмовия празник на крайдунавското село. Богослужението  ще оглави Белоградчишкият епископ Поликарп в съслужение с духовници от епархията.

Литургията ще започне в 9 ч., след което от 11:00 ч. ще бъде осветена паметна плоча на западната страна на храма в чест на Негово Блаженство Антим Първи, Видински митрополит, Български Екзарх, духовник, държавник, общественик и патриот.

Паметната плоча ще бъде поставена в чест на 200-годишнината от рождението на почитания духовник, както и за 82-та годишнина от именуването на селото на Антим Първи, станало през 1934 година.

MANO8759 350x321Същия ден в катедралния храм „Св. вмчк Димитър Солунски“ във Видин за поклонение на вярващите християни ще бъде изнесена иконата на света Богородица – „Всецарица“, която е известна с благодатното си подпомагане и изцеление на онкоболни хора.

Иконата ще остане в средата на храма до 15 май, след което отново ще бъде върната в светия олтар, където се съхранява през цялата година.

Духовниците от катедралата призовават всеки, който има желание и възможност да се поклони пред чудотворния образ на Божията майка.

Според неофициални сведения Видинският митрополит Дометиан е в болница от средата на миналия месец и затова богослуженията се водят засега от неговия викарий. Сведенията говорят също, че здравословното състояние на митр. Дометиан стабилно се подобрява и в епархията го очакват в скоро време той да поеме своите архипастирски задължения.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wx6cd 

Разпространяване на статията: