Мобилно меню

3.8571428571429 1 1 1 1 1 Rating 3.86 (14 Votes)

10391472 1047198982018232 374234188124889221 nДнес в приемния салон на синодната палата в София се проведе среща между Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин.

Кардинал Паролин беше придружаван от архиепископ Анселмо Гуидо Пекорари, апостолически нунций у нас, епископ Христо Пройков, апостолически екзарх в София, и представители на нунциатурата.

От страна на Българската патриаршия в срещата взеха участие Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, архим. Герасим, главен секретар на Св. Синод, ставроф. ик. Ангел Ангелов, протосингел на Софийска митрополия, доц. дякон д-р Иван Иванов от Богословския факултет на СУ "Св. Климент Охридски" и др. Сред присъстващите бяха също така проф. Кирил Топалов, посланик на Р. България във Ватикана, и Емил Велинов, директор на Дирекция „Вероизповедания” на МС.

По време на срещата бяха обсъдени добрите отношения между БПЦ и Римокатолическата цъква, като за пример беше дадена подкрепата, която местните католически епархии оказват на нашите църковни общини в Западна Европа. Митрополит Антоний разказа за сътрудничеството между оглавяваната от него епархия и Римокатолическата църква, което се заключава в предоставяне на храмове за българските църковни общини, съвместни социални и образователни инициативи, участие в общи форуми.

Доц. дякон И. Иванов пък сподели за сътрудничеството между римокатолически учебни заведения и Софийския университет, обмяната на студенти и участието в съвместни образователни и научни проекти.

Представителите на БПЦ и Римокатолическата църква бяха единодушни, че следва да развиват дейностите, които обедняват хората от двете деноминации.

535151 1047210862017044 4305143388586263473 nВ тази връзка патриарх Неофит даде за пример добрите отношения между православни и католици в доскоро ръководената от него Русенска епархия. Папският нунций у нас разказа как след назначаването му на този пост в София първо е бил поздравен от Българския патриарх Неофит. Архиеп. Пекорари сподели, че Негово Светейшество го е приел в София така топло и сърдечно, че той го почувствал не само като глава на БПЦ, но и като баща.

Кардинал Паролин разказа за приоритетите в работата на Ватикана, сред които водещо място заема работата с младежите и тяхната роля в развитието на Църквата. От своя страна патр. Неофит отбеляза, че работата с децата и младежите също е водеща за БПЦ.

Държавният секретар на Ватикана се поинтересува как БПЦ се подготвя за предстоящия през юни Всеправославен събор. Той сподели, че представители на Римокатолическата църква ще присъстват на откриването на историческия православен форум.

Сред въпросите, обсъдени на срещата, беше и този за бежанската криза в Европа и гостът отбеляза колко важно е да се изпълнят евангелските повели за грижа за гонените и страдащите. Той изтъкна, че една от целите на визитата му в Македония е била да се запознае с положението на гръцко-македонската граница и да се търсят начини да се помогне на хилядите бежанци, търсещи помощ и закрила за себе си и своите деца.

2016-03-21 2018

Срещата между патриарх Неофит и кардинал Паролин премина в приятелска и спокойна атмосфера. Високият гост по време на цялото си гостуване у нас беше придружаван от митрополит Антоний. Той беше с кардинал Паролин и на срещата му с министър-председателят Бойко Борисов, и при президента Росен Плевнелиев.

Президентът удостои с орден „Стара планина" I степен държавния секретар на Ватикана за неговите заслуги за развитието на отношенията между България и Светия престол. На тържествена церемония на бул. „Дондуков" № 2 държавният глава изрази задоволство от визитата на кардинал Паролин у нас и я определи като ярко свидетелство за приятелските чувства и за отношенията на взаимно уважение и сътрудничество между България и Ватикана.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wawpd 

Разпространяване на статията: