Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (20 Votes)

1172326 375 282 4x3Новоизбраният и въдворен в епархията на 24 януари Неврокопски митрополит Серафим днес, 25 януари – празника на св. Григорий Богослов, отслужи първата си св. Литургия в своята епархия. Богослужението беше в катедралния храм „Св. Кирил и Методий в гр. Гоце Делчев. Заедно с митрополит Серафим служиха Амантийският еп. Натанаил от Албанската православна църква, клирици от Гръцката православна църква, игуменът на Зографския манастир архимандрит Амвросий, монаси, свещеници и дякони от епархията и клирици-гости от други епархии. Песнопенията изпълни смесеният хор за източноцърковни песнопения „Йеромонах Неофит Рилски с диригент проф. Йоанис Папахронис. Към хора се бяха присъединили и певци от София начело с учителя от СДС „Св. Иван Рилски Любомир Игнатов.

На литургията присъстваха кметът на града Владимир Москов и кметовете на другите общини в епархията, представители на съдебната власт, епархийските съветници и избирателите, архиерейските наместници от духовните околии в Разлог и Благоевград. Както и вчера при посрещането на новия митрополит не дойдоха наместникът на Петричка духовна околия ик. Ангел Кочев и новоназначеният от митрополит Дометиан наместник в Сандански прот. Георги Менчев, който е и един от противниците на покойния митрополит Натанаил и на неговото духовно наследство.

В края на литургията митр. Серафим произнесе проповед за примерния живот и великото дело на св. Григорий Богослов, като призова всички да следват неговите завети в правата вяра и живота по Бога. Той отново благодари на всички избиратели, на свещенството и народа на епархията за техния избор на двамата духовни синове на митрополит Натанаил, от които Св. Синод в неделя направи каноничния избор на митрополит Серафим.

Епископ Натанаил Амантийски също произнесе кратско приветствие към новия митрополит и припомни своите студентски години със съименника си йеромонах Натанаил (покойния вече Неврокопски митрополит), откогато ги е свързала духовна дружба. Изрази увереност, че митрополит Серафим ще продължи по стъпките на своя духовен отец и предшественик по катедра митрополит Натанаил, учейки се от неговата вяра, жертвена любов към Църквата и Божия народ.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/938ra 

Разпространяване на статията: