Мобилно меню

3.5454545454545 1 1 1 1 1 Rating 3.55 (11 Votes)
1_38.jpgАдминистративният съд в Пазарджик отмени във вторник нормата от наредбата за обществения ред в общината, която забраняваше публичното "демонстриране на сексуална и друга ориентация на обществени места". Съдът се е позовал на чисто формални доводи - нарушено законовото изискване на заинтересованите лица да бъде осигурен най-малко 14-дневен срок за отправяне на предложения и становища по проекта за наредба преди да бъде приета. Решението може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд (ВАС).

В продължение на повече от година около този текст от наредбата се оформи цяла обществено-политическа сага.

Първо пазарджишкият прокурор Стефан Янев отхвърли жалбата на гей-активисти срещу този текст от наредбата със скандално постановление, в което излага личните си виждания за природата на човека и неговата сексуалност. Само ден след като документът стана публично достояние, той беше отменен от Върховна административна прокуратура. Това беше направено с обещанието, че наредбата ще бъде атакувана пред съда, защото противоречи на националните и международните правни норми.

Докато течеше делото, пловдивският митрополит Николай награди с църковния орден "Свети апостол Ерм" прокурора Янев и кмета на Пазарджик Тодор Попов. Обвинителят беше награден с аргумент, че "е показал професионализъм и е демонстрирал, че може да има хармония между морал и законност". След като църквата реши да преценява професионализма на юриста, актът му беше определен като абсурден и от съда.

В своето постановление за отказ той обяснява възгледите си за публичните прояви на сексуална ориентация, като ги разглежда като "пагубни за обществото". Юристът прави този извод, разсъждавайки върху "естествения закон", който определено не е ратифициран от българския парламент и е непознат като термин в международното право.

Така написана, общинската наредба изрично забранява на хората в Пазарджик да проявяват сексуалност, пък били те и мъж и жена с напълно нормални семейства.

Пренебрегвайки този факт, в постановлението си Янев разсъждава, че геронтофилията, педофилията, зоофилията, некрофилията и фетишизмът са форми на сексуална ориентация. След като приема това, той ги приравнява към "хомосексуалната, бисексуалната и хетеросексуалната" ориентация.

В официален документ на прокуратурата той записва следното: "Трета сексуална ориентация включва насоченост на индивиди от човешкия род към самите себе си – онанисти, маструбисти и ексхибиционисти и т. н." След това изброява примери на възможни сношения на хора с животни в зоопарка, геронтофили, които дебнат пред театъра, хетеросексуален разврат пред мебелния магазин т. н.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33pqq 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]