Мобилно меню

4.3157894736842 1 1 1 1 1 Rating 4.32 (19 Votes)
mget2.jpg"Пирамида" стана мръсна дума в българския език в периода на прехода към демокрация. По простата причина, че докато средностатистическите българи се приучваха на демократичност, не малко мошеници създадоха без много учене редица големи пирамиди.

Днес (15 декември 2006 г.) в-к "Монитор" изненада нашата общественост с вестта за една каменна пирамида, издигната явно през тази година на платото над Мадарския конник върху останките от средновековен православен храм.

Засега не е ясно кой точно е издигнал тази пирамида. Знае се обаче със сигурност, че наред със Седемте рилски езера и Мадарският конник е "свещено" място за последователите на Петър Дънов, организирани през последните години в регистрираното вероизповедание "Общество Бяло братство". При това в една беседа на Дънов от 1919 г. (беседата лесно се открива в Интернет чрез Google) се говори точно за пирамида и за завършващия я камък, наричан от Дънов "краеъгълен". Там мото са Христовите думи за "камъка, който отхвърлиха зидарите, той стана глава на ъгъла" (т. е. "краеъгълен", Мат. 21:42), но Дънов, макар и син на свещеник, не следва учението на Иисус Христос, а си прави своя, до голяма степен еклектична доктрина. В тази беседа и в други подобни материали се разглежда именно въпросът за "краеъгълния камък". А вестникарската статия от днес споменава тъкмо за специално изготвения камък на върха на пирамидата от Мадарското плато.

Безспорно съвпаденията не са случайни. Според нас неправилно е насочването на читателя към руска секта (чрез загадъчно издълбано в скалата име на сайт), защото ние си имаме достатъчно от този асортимент. Следите водят към Бялото братство, било то българско или руско. Но фактът, че пирамидата е изградена върху основите на старинна църква, вече буди тревога. Понеже говори за религиозна безпардонност, за стремеж да се надделее над християнството. Не случайно първите реакции на представители на БПЦ говорят за оскверняване на светинята...

Демокрацията е чудесно нещо. Но пирамидите - и финансовите, и религиозните - настина са си мръсно нещо.

И ако сме правова държава от Европейския съюз (почти!), то непременно някой трябва да се погрижи да се спази Законът за паметниците на културата!

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3krqa 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

Както кормчията зове ветровете и подмятаният от бурите моряк отправя взор към дома, така и времето те зове при Бога; като воин Божи бъди трезв – залогът е безсмъртие и живот вечен.

Св. Игнатий Богоносец