Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (14 Votes)
1_90.jpg- Отец Саръев, според експерти трябва да има по-строг контрол при регистрацията на вероизповеданията у нас, тъй като техният брой надвишава 100 – доколко това представлява опасност за сигурността на страната?

- Опасността от нахлуването на секти и вероизповедания, чужди и противоположни на Българската православна църква (БПЦ) и на традиционното православие в България, не датира от вчера или днес. Това нахлуване започна още 1992 година по времето на Филип Димитров и тези нахлувания, набезите, инвазията на различните секти не е приумица само на техните духовни водачи и лидери, а има външен международен план, който има за цел да разбива православието в България, а и въобще в православните страни, да деморализира обществото, така че да могат да манипулират хората много по-лесно.

- Кого визирате, като говорите за външен план за разбиване на православието у нас?

- Имам пред вид външни сили, които идват отвъд океана, които твърдяха, че са се справили с комунизма, а сега искат и с православието. Тоест, с комунизма им беше по-лесно, защото на него малко му трябваше да се срине, но с православието е малко трудно, защото то е духовна същност на българина и той изгражда целия си бит, цялата си култура, всички традиции върху православната църква и вяра. Но отвън се изпращат още сили и се стимулира идването на чужди секти, които да разбиват духовната същност на православието.

- Трябва ли според вас да има промени в Закона за вероизповеданията, които да регламентират едни по-строги мерки при тяхното регистриране?

- В България има регистрирани вероизповедания, които в страните, от които идват, са забранени. В България трябва да остават само така наречените традиционни вероизповедания – православие, мюсюлманство, католицизъм и протестантство и то само в някои деноминации, като Българска евангелска църква и Българска Божия църква и оттук нататък да се следи какво става в България с всевъзможни самозвани пророци, проповедници, духовни водачи и т. н.

- Наличието на голям брой вероизповедания у нас доказателство за прословутата българска толерантност ли е?

- Това е по-скоро критерий за българската политическа безотговорност за запазването и съхраняването на българския народ като цяло, отколкото да говорим за някаква толерантност. Българският народ прекалено много обедня и пред него в момента стои въпросът с материалното оцеляване. Така че българският народ не се интересува чак толкова много от небесния хляб, тоест от словото Божие и духовните проблеми, за да говорим, че той е толерантен. По-скоро българският народ е в състояние на депресия, депресия, която го довежда до безразличие за всякаква съпротива срещу чуждата духовна агресия.

- Имаше преди време опасения, че в България съществува инкубационна среда за някои крайни фундаменталистки течения, които представляват заплаха за обществото. Смятате ли, че съществува такава среда у нас?

- В България има такава инкубационна среда за развитие на терористични ислямски организации, които са забранени даже в арабския свят, които намират тук среда и обстановка. Това обикновено става сред българите мохамедани в Западните Родопи и Велинградско. За съжаление те са доста гъвкави, непрекъснато мимикрират, променят формата си, променят начина си на работа, представят се за благотворителни или просветителски организации, а всъщност са ислямска терористична организация. Ислямските терористични организации с основание се насочват към Балканите за подготовка на терористи. Според мен може да се говори за един процес на славянизация на терористите, които ще бъдат изпращани от ислямските организации в Европа, защото славяните като тип не се отличават от европейците – докато арабинът в европейска среда веднага буди подозрение.

- Според вас заплахата от терористични актове на Балканите и в частност у нас е напълно реална.

- Реална е, разбира се, и още по-реална ще стане за в бъдеще, защото ислямските терористични организации са опасни. Атентати като този в Турция, където се избиват масово невинни хора, ще продължават както в България, така и в Европа.

- Как може да се противодейства на това явление?

- Това е една невидима, но осезаема заплаха, защото фактите говорят. Но борбата с тях е задължение на специалните служби – това не е работа нито на БПЦ, нито на българската общественост, която да се самозащитава или да води борба срещу тероризма. Има такива служби, които са призвани и създадени за противодействие.

- Обучението по религия в училище дали е част от решението на този въпрос?

- БПЦ в стремежа си да се хареса на българската общественост и да избегне атаките на православните християни, че не прави нищо за обучаването и възпитанието на подрастващото поколение, взе че направи възможно най-прибързаната и несполучлива концепция. Първо, БПЦ се отказа от ролята си на организация, която е защитила и зародила българския народ. Второто нещо е, че БПЦ, поставяйки в равнопоставеност себе си с всички останали вероизповедания в България, се отрича от бъдещата си мисия да бъде отново закрилник, възпитател и водач на своя народ. БПЦ постави на една обща основа традиционната българска православна религия с исляма. Успоредно в българските училища, където децата ни ще рецитират “Аз съм българче” и “Върви, народе възродени”, в същото време ще звучат ислямски молитви и заедно с българския национален флаг ще се развява и зеленият байрак на пророка. Така че БПЦ подлъгва, вкарвайки задължителното обучение по религия в училищата, половин милион българи, които населяват Родопите, и ги поднася на тепсия пред мюфтийствата – тоест това, което не можа да направи за 500 години Турската империя, да потурчи напълно българския народ в Родопите, сега това фактически ще бъде направено с помощта на БПЦ и с бюджетните средства на българската държава.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3kqd8 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...
Душо моя, търси Единствения... Душо моя, ти нямаш никакъв дял със земята, защото ти си от небето. Ти си образът Божи: търси своя Първообраз. Защото подобното се стреми към подобно.
Св. Тихон от Воронеж