Мобилно меню

3.2857142857143 1 1 1 1 1 Rating 3.29 (21 Votes)
Руските хора са голяма работа. Почитат Бога като цар и царя като Бог - безпрекословно. Дори царят да се нарича Сталин... Избиват царете си и после ги обявяват за светци (какво от това, ако между убийците и обявителите на светостта на жертвите има кръвна връзка?!). Пият водката на големи дози. Но и ходят на поклонение на огромни разстояния, а богослуженията все им се виждат кратки... Обичам ги тия руснаци, ей!

Но сега вече ме удариха в земята онези екатерининбургски свещенослужители (сърце не ми дава да кажа "попове", макар че са си тъкмо такива). Значи, онзи гражданин въобще не бил прав, дето се жалвал като потребител на услуга (погребение на роднина), защото истинският ползвател на услугата не се бил оплакал ("непосредственият потребител на услугата, тоест покойникът, не бил направил оплакване...; потребител на услугата тук се явява именно починалият, защото Църквата се моли за него и проси от Бога милост за душата му").

Тук ми се изправиха косите, ви казвам! Дали пък онзи покоен вече роднина не си е поръчал сам опелото приживе? И как можем да смятаме умрелия човек за ползвател на услугата? Защото "за Бога всички са живи" ли? Хм...

Е, тук прекалиха тия мои обични руснаци. Може би ги е възпитавал онзи техен владика, дето преди някоя година струпа на мегдана и изгори православна книжнина, че не му била по вкуса, може и да не е той. Но сигурно такива попове навремето са дали повод на войнстващите атеисти да започнат и те с безобразията. Защото и едното, и другото си е чисто безобразие, драги ми читателю, нали? Да! 

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/kqu8c 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

Бог слиза при смирените, както водата се стича от хълмовете към долините.

Св. Тихон от Воронеж