Мобилно меню

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (30 Votes)
book.jpgОт доста време следя събитията в Църквата и се озадачавам от много неща. Радвам се на добрите изяви на духовниците в просветна или богослужебна насока, но същевременно се разочаровам от недопустимото съвместителство на нехристиянското с православната ни вяра и Църква.

Ето, съвсем наскоро на път към Смолян посетих църквата в Пампорово,  и се удивих  на факта, че на лавицата с продаваеми икони и църковни книги стоеше поставена книга за псевдопророчицата Ванга. Смути ме това, че до икона с образа на св. Йоан Кръстител, с лик върху корицата на книгата, стоеше  нехристиянската лъжепророчица от Петрич, а още повече и заглавието: „Леля Ванга – святост и мъдрост” и пояснението, че книгата с автор Димитър Филипов се издава в чест на „10 годишнина от кончината на Българската светица”.

Попитах се, кой си е позволил това невежество, (а може подбудите и да са други), да постави тази книга за една сатанинска гадателка сред православни икони и книги. Попитах продавачката, защо не я махне, а тя каза, че е поставена със знанието на свещеника храма и еп. Антоний.

Удивлението ми нарасна от този отговор, след като бях чел за различни просветителски прояви на епископа в Смолян и региона, както и за създаването на младежкия център „Чисти сърца”.

vanga.jpg
И отново се попитах, защо е така?  Възможно ли е наред с проповядване на християнската вяра да се съвместява съществуването на сатанински гадателки в Църквата и всякакви магьосници и екстрасенси. Как ще се обясни на децата, че Ванга и онази, смолянската „сестра Христина” не са пророчици на Бога, а на дявола, когато всички ги виждат, че са в Църквата по един или друг начин. Огорчителното е и това, че висшите духовници, които трябва да бъдат водачи на народа, да му обясняват своевременно, кое е Божие и кое не, кое съвместимо с вярата и правилното богопочитание и кое не, по въпроси като горните мълчат.

Отново се питам, когато мълчиш при условие, че знаеш, не носиш ли огромна вина за това, че хората остават в заблуждение? И в този случай като горния, на кого се служи: на Христос Спасителя, който е Пътят, Истината и Животът или на човешки интереси?
Навярно всеки сам може да си отговори!  Уви, трагична е тази действителност.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/kquru 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...
Имайте непресторена любов помежду си, пазете Преданието, и Бог на мира да бъде с вас и да ви утвърди в любов.
 
Св. Павел oт Обнора