Азбучник на авторите

[А] [Б] [В] [Г] [Д] [Е] [Ж] [З] [И] [Й] [К] [Л] [М] [Н] [О] [П] [Р] [С] [Т] [У] [Ф] [Х] [Ц] [Ч] [Ш] [Щ] [Ъ] [Ю] [Я]

Спасяващата красота. Майка Мария (Скобцова). Живопис. Графика. Везба от Ксения Кривошеина

Сряда, 01 Март 2017 Написана от Живо Предание

cover La beauté salvatriceСпасяващата красота. Майка Мария (Скобцова). Живопис. Графика. Везба от Ксения Кривошеина е поредната книга, която се публикува в проекта Живо Предание. Образци на съвременното православно богословие. Както личи още от заглавието ѝ, книгата е посветена на живота, творчеството и подвига на преподобномъченица Мария (Скобцова) – една от най-ярките личности на Православната църква от отминалото столетие, която е позната на българската аудитория най-вече с книгите си Типове религиозен живот (С.: „Омофор”, 2006) и Готово е сърцето ми (С.: „Омофор” 2016), и която едва ли се нуждае от специално представяне. Автор на книгата е Ксения Игоревна Кривошеина – художник и публицист, изследовател на живота и творчеството на майка Мария, и автор на посветената на нея страница mere-marie.com, съпруга на Никита Кривошеин – племенник на Брюкселския и Белгийски архиепископ Василий (Кривошеин).

Спасяващата красота е биографична книга, която представя по жив и увлекателен начин жизнения и творчески път на майка Мария, със специален акцент върху нейния път във вярата и в Църквата. Придружена е от множество илюстрации на художествени творби на преп. Мария, които ще бъдат достъпни за аудиторията при едно евентуално печатно издание, както и от „Кратък летопис на живота на майка Мария”, съставен от А. Н. Шустов.

В оригинал Спасяващата красота е отпечатана на руски (Кривошеина, К. Красота спасающая. Мать Мария (Скобцова). Живопись. Графика. Вышивка, СПб.: „Искусство” 2004) и френски език (Krivochéine, X. La beauté salvatrice. Mère Marie (Skobtsov). Peintures, dessins, broderies, Paris: “Cerf” 2012), като настоящият превод на български се осъществява според руския оригинал.

Надяваме се настоящото издание да бъде полезно за родния читател и да допълни по подходящ начин картината на житейския, творчески и мъченически път и образа на тази Христова мъченица и светица на Православната църква, която беше канонизирана от Константинополската Вселенска патриаршия още през януари 2004 г. – канонизация, която и до днес продължава да е повод за противоречия и дори за ожесточено оспорване в среди, отличаващи се с крайните си възгледи върху съвременното православие.

С надеждата, че настоящият труд ще допринесе за поне частичното разсейване на тези съмнения и за разкриването на истинския образ на тази истинска Христова невеста, последователка и подражателка, пожелаваме на всички приятно четене!

Спасяващата красота. Въведителни текстове

Път към висините (Очерк за живота и творчеството на майка Мария) 1

Път към висините (Очерк за живота и творчеството на майка Мария) 2

Път към висините (Очерк за живота и творчеството на майка Мария) 3

Път към висините (Очерк за живота и творчеството на майка Мария) 4

Път към висините (Очерк за живота и творчеството на майка Мария) 5

Кратък летопис на живота на майка Мария

 

 

Редакционни

Наши партньори

Полезни връзки

 

Препоръчваме