Азбучник на авторите

[А] [Б] [В] [Г] [Д] [Е] [Ж] [З] [И] [Й] [К] [Л] [М] [Н] [О] [П] [Р] [С] [Т] [У] [Ф] [Х] [Ц] [Ч] [Ш] [Щ] [Ъ] [Ю] [Я]

Св. Марк Ефески и Флорентийската уния от архим. Амвросий (Погодин)

Cover St Mark Eugenikos FlorentiaПроведеният през лятото на изминалата 2016 г. Критски събор и предизвиканите от него страстни дебати в Православната църква провокираха екипа ни да се обърне към може би единственото пълно и подробно изследване от православен автор на събитията, свързани с печалния Фераро-Флорентийски събор (1438-1449) – исторически последният сериозен опит за обединение на Православната и Римокатолическата църква. Водени от убеждението, че всяко становище и всяка позиция в Църквата следва здраво да стъпват върху източниците, се заехме с превода на това съчинение, в което историческият разказ на автора е съпроводен от привеждане, в авторов превод, на най-важните документи от работата на събора. За целта привлякохме в екипа ни, като опитен преводач от латински и старогръцки, проф. д-р Иван В. Христов, преподавател в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”, който проследи цитираните от архим. Амвросий (1925-2004 г.) старогръцки и латински текстове според съвременните им текстовокритични издания и с желание се зае с превода им на български език.

Надяваме се българският превод на това безценно съчинение, което в своя руски оригинал някога се предаваше на интересуващите се свои читатели у нас от ръка на ръка, да бъде от полза за всички, които искат да познават историята на Църквата такава, каквато тя е била, а не каквато понякога би ни се искало да бъде. Такъв е и трябва да бъде подходът към всичко, свързано с миналото. В случая – с църковното минало. Знанието ни за него и изводите, до които стигаме благодарение на това знание, трябва да стъпват върху историческата истина, извличана от съхранилите се документи и източници, а не върху прибързани и идеологически украсени заключения.

Подобно на всички досегашни наши издания, и тази книга ще се публикува в Живо Предание постепенно – глава по глава, за което ще разчитаме на търпението на читателя. Първоначално Св. Марк Ефески и Флорентийската уния се появява в 1963 г. – отпечатана от манастира „Света Троица” в Джорданвил, Н. Й., САЩ. През 1994 г., с благословението на о Бозе почившия Московски и на цяла Русия патриарх Алексий II, тази толкова важна книга е преиздадена фототипно от московското издателство „ПОСАД” – тъкмо това е и изданието ѝ, което циркулираше из богословските ни среди в средата на 90-те години на отминалото столетие. Днес, благодарение на предоставяните ни от глобалната мрежа възможности, тя може лесно да бъде четена в своя оригинален вариант, а съвсем скоро, в превод, ще бъде достъпна и на своите българоезични читатели.

Книгата е написана от един от най-образованите клирици на някогашната „Руска православна църква зад граница” (РПЗЦ), а по-късно клирик и на Православната църква в Америка, архимандрит Амвросий (Погодин) – талантлив богослов и доказан преводач и коментатор на светоотечески текстове. Получил първото си богословско образование в Белградския университет (роден е в Сърбия) и приел целибатно свещенство, той служи в енории на РПЗЦ в Сърбия, Франция, Англия и Австралия, а от 1966 г. – в САЩ. В 1951 г. е постриган в монашество от известния архиепископ Йоан (Максимович). В 1963 и 1965 г. последователно завършва богословското си образование с магистратура в института „Св. Сергий”, Париж, и докторат – отново в университета на Белград. Публикува свои богословски разработки и преводи на светоотечески съчинения главно в американското богословско списание Православен път, но също така и в известния Вестник РХД, и др., както и като самостоятелни издания, най-важните сред които са изредени в посветената му от свещ. Виктор Несмелов статия в руската Православна енциклопедиятук.

Надяваме се, че трудът на отец Амвросий ще бъде оценен и от нашата аудитория, на която пожелаваме приятно и ползотворно четене!

Св. Марк Ефески и Флорентийската уния – Глава 1

Св. Марк Ефески и Флорентийската уния – Глава 2

Св. Марк Ефески и Флорентийската уния – Глава 3

Св. Марк Ефески и Флорентийската уния – Глава 4

Св. Марк Ефески и Флорентийската уния – Глава 5

Св. Марк Ефески и Флорентийската уния – Глава 6

Св. Марк Ефески и Флорентийската уния – Глава 7

Св. Марк Ефески и Флорентийската уния Глава 8

Св. Марк Ефески и Флорентийската уния – Глава 9

Св. Марк Ефески и Флорентийската уния – Глава 10

Св. Марк Ефески и Флорентийската уния – Епилог

Наши партньори

Християнство и култура

HK 187Константинополски патриарх Вартоломей (Архондонис)
Религия и общество. Фундаментализъм и расизъм

Александър Смочевски
Инициативи на Александрийската патриаршия за свикване на Всеправославен събор (1924-1943)

Прот. Павел Събев
Четири схолии към литургийното евангелие за Неделя преди Рождество Христово

Калин Янакиев
Сакраменталната природа на брака

Марио Коев
Analogical isomorphism. Слоеве на реалността

Полезни връзки

 

Препоръчваме