Азбучник на авторите

[А] [Б] [В] [Г] [Д] [Е] [Ж] [З] [И] [Й] [К] [Л] [М] [Н] [О] [П] [Р] [С] [Т] [У] [Ф] [Х] [Ц] [Ч] [Ш] [Щ] [Ъ] [Ю] [Я]

Живо Предание на три години

Написана от Живо Предание

DVERI-Predanie-BannerИзмина още една година от крехкия живот на проекта на Двери „Живо Предание – образци на съвременното православно богословие”, чието начало бе поставено преди три години, тъкмо на днешния ден, – 25 март 2012 г. – когато Църквата чества празника на светото Благовещение. Трета година, в която редакционният екип продължи работа според очертаните още от самото начало свои приоритети, цели и задачи, най-важната сред които беше и остава максимално възможната представителност на съвременната православна богословска мисъл. Както и, не на второ място, на динамиката на нейното взаимодействие с останалите водещи християнски традиции – на римокатолицизма и на традиционното протестантско богословие.

През тази трета година се стремихме не толкова да се захващаме с някакви нови инициативи, колкото да утвърждаваме постигнатото. Да представяме нови автори, но и да увеличаваме представителността на онези от тях, чийто принос към съвременното богословие е особено значим и чиито съчинения отдавна са придобили христоматиен характер. Да търсим и да откриваме качество и сред нашите – родни български автори, чиято представителност също се увеличи значително за тази трета година от проекта. Да продължим с публикуването в сайта на цели книги, което започнахме през втората година от проекта и което продължихме вече не само с преводни, но и с първата книга на наш, български автор, родила се именно на „страниците” на нашето Живо Предание. Да следим за появяващите се на книжния пазар – не само тук, у нас, но и в чужбина – стойностни богословски изследвания и да информираме за тях нашата аудитория. И не на последно място по важност – да следим за появата из „Интернет”-а на полезни за православния богослов страници, които да рекламираме в нашите справочни рубрики.

Ето такива неща се случваха в проекта Живо Предание през неговата трета година. За която отново дължим нашата най-дълбока и искрена благодарност и признателност на нашия спонсор – фондация „Комунитас”, без чиято щедра подкрепа идеите ни едва ли щяха да се реализират с бързите темпове, с които – можем да го кажем без излишна скромност – се развива проектът на Двери „Живо Предание – образци на съвременното православно богословие”.

Да даде Бог усилията на целия екип и всички негови сътрудници да дадат още много плод за прослава на Неговото име и за полза на всички, за които богословието е онзи скъпоценен бисер, на който си струва да посветим целия си живот и които търсят да узнаят още и още повече за винаги живото Предание на Църквата!

Честит и благословен празник!Краткък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/949yp 

Наши партньори

Християнство и култура

HK 186Ик. Стефан Стефанов
Светците са наши приятели

Игумения Филотея
Към извора, който е Христос

Игумен Пьотр (Мешчеринов)
Самотничеството пред Бога. В памет на митр. Антоний Сурожки

Монах Николае (Щайнхард)
Възхищението на Господа

Полезни връзки

 

Препоръчваме