Азбучник на авторите

[А] [Б] [В] [Г] [Д] [Е] [Ж] [З] [И] [Й] [К] [Л] [М] [Н] [О] [П] [Р] [С] [Т] [У] [Ф] [Х] [Ц] [Ч] [Ш] [Щ] [Ъ] [Ю] [Я]

Живо Предание на две години

Написана от Живо Предание

DVERI-Predanie-BannerЗа втора поредна година за екипа на проекта Живо Предание денят Благовещение е двоен празник. Изпълниха се вече две години, откакто проектът започна работа. Две години упорит труд по продължаване и доразвиване на първоначалната ни концепция Живо Предание да се изгради като търсено пространство за богословско творчество, в което да се предлага най-стойностното от съвременните достижения на задълбочената богословската мисъл. И тъй като празникът е и неизбежен повод за равносметка, ето в подробности и това, което беше надградено през тази втора година.

На първо място, не само успяхме да задържим повечето сътрудници на проекта от първата година, но и да привлечем нови. При това не само преводачи, но и автори, а сред тях, което е и особено радостно – двама митрополити на Българската православна църква! Надяваме се и вярваме, че участието на представители на клира ще продължи и занапред, защото духовенството е по правило най-автентичният носител и изразител на богословието на Църквата.

На второ място, значително увеличихме броя на представените в проекта чужди автори. Кои са всички те пък може да бъде разбрано от Азбучника на авторите, който е третото нещо, с което проектът може да се похвали през тази втора година.

Това обаче, за което, може би, най-много трябва да се радваме, е началото на он-лайн публикуването в Живо Предание не само на отделни статии и студии, но и на цели богословски книги. Започваме новата рубрика с двама от най-знаковите богослови на нашето съвремие: Диоклийският митр. Калистос (Уеър), с една от най-вдъхновяващите му книги Православният път и прот. Йоан Майендорф с не по-малко важната Христос във византийското богословие.

През тази втора година продължихме и попълването на справочните рубрики на сайта, така че той да може да бъде максимално полезен на интересуващите се от онова, което се твори от съвременната православна богословска мисъл.

И така, на екипа на Живо Предание и на всички наши читатели – честит празник!Краткък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9xhy9 

Наши партньори

Християнство и култура

HK 186Ик. Стефан Стефанов
Светците са наши приятели

Игумения Филотея
Към извора, който е Христос

Игумен Пьотр (Мешчеринов)
Самотничеството пред Бога. В памет на митр. Антоний Сурожки

Монах Николае (Щайнхард)
Възхищението на Господа

Полезни връзки

 

Препоръчваме