Азбучник на авторите

[А] [Б] [В] [Г] [Д] [Е] [Ж] [З] [И] [Й] [К] [Л] [М] [Н] [О] [П] [Р] [С] [Т] [У] [Ф] [Х] [Ц] [Ч] [Ш] [Щ] [Ъ] [Ю] [Я]

Ново издание, посветено на богословския диалог с протестантите

Написана от Живо Предание

Cover Lexikon RivaРечник на двустранните богословски диалози между Евангелската църква в Германия и Православната църква (1959 – 2013) от съставителите Райнхард Тьоле и Мартин Илерт е издание, посветено на резултатите от богословския диалог между Евангелската църква в Германия и четири от православните патриаршии: Константинополската, Московската, Румънската и Българската. Излиза за първи път в Германия през 2014 г., отпечатана от лайпцигското издателство „Evangelische Verlagsanstalt“, и вече е преведена и отпечатана в Русия, Гърция и Румъния. Българското издание е реализирано от издателство „РИВА“.

Инициативата за появата на тази книга на български език е на колегата богослов и църковен историк Владислав Атанасов, който от години живее и работи в гр. Щутгарт, Германия, и който е преводач на немския текст и автор на един от уводните текстове към българското издание. Редактор на българския превод е историкът Момчил Методиев, а богословската редакция е на Борис Маринов.

Новото издание съдържа резултатите от диалога с Евангелската църква в Германия в посочения период, които са представени прегледно, под формата на речникови статии. „Представени са богословските части на заключителните документи, които са съвместно формулирани от протестантска и от православна страна, както и части от съвместните доклади на участниците в диалога, отправени до висшите църковни органи“, както става ясно от анонса към изданието.

За църковната и богословска аудитория у нас книгата е интересна най-вече със своя български контекст, тъй като част от този интересен и важен богословски диалог е била водена тъкмо с Българската патриаршия, представена в разговорите с протестантската страна от някои от най-знаковите духовници и богослови от своето недалечно минало – епископите Макариополски Николай (Кожухаров; 1908-1981), дългогодишен ректор на Духовната академия „Св. Климент Охридски“ в София, Драговитийски Йоан (Николов; 1925-2005), игумен на Рилската св. обител, Стобийски Арсений (Чакандраков; 1932-2006), сетне Пловдивски митрополит, професорите Тодор Поптодоров, Иван Панчовски, Тотю Коев и др.

Новата книга е с обем от 148 страници и корична цена от 14 лв. Разпространява се от големите вериги книжарници в страната, както и в интернет.Краткък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6q8cc 

Полезни връзки

 

Препоръчваме