Азбучник на авторите

[А] [Б] [В] [Г] [Д] [Е] [Ж] [З] [И] [Й] [К] [Л] [М] [Н] [О] [П] [Р] [С] [Т] [У] [Ф] [Х] [Ц] [Ч] [Ш] [Щ] [Ъ] [Ю] [Я]

Прот. Александър Шмеман: Срещи със Солженицин

Написана от Живо Предание

cover-Schmemann-SolzhenitsinЗа наистина неведомите пътища Божии, за съдбините и проблемите на Русия през Съветския период и на руските емигранти, но преди всичко и най-много за особеното преплитане на богословските и литературните вдъхновения разказва най-новата, отпечатана на български, книга на прот. Александър Д. Шмеман: Срещи със Солженицин. Книгата съдържа всички, написани и публикувани от отец Александър, текстове, посветени на личността и творчеството на неговия бележит съименник Александър Исаевич Солженицин и се появява, за да допълни картината на отношенията между двамата колоси на мисълта и духовността, известна на читателите на Дневниците на отец Александър (Шмеман, А. Дневници (1973-1983), С.: „Комунитас” 2011). В нея са включени осем статии, публикувани в различни периодични издания и сборници, и девет беседи за А. И. Солженицин, изнесени от отец Александър в ефира на руската редакция на радио „Свобода”. Текстовете на отец Александър Шмеман за А. И. Солженицин са предшествани от предговор на преводача (Б. Маринов) и редактора (Д. Спасов) на книгата, в който четем:

„Идеята за тази на пръв поглед необичайна книга се роди през време на нашата работа над българското издание на Дневниците на прот. Александър Шмеман… За читателя, добре запознат с тях, е добре известна динамиката на отношенията между отец Александър и Александър Исаевич – на тяхната приятелска, духовна и сърдечна връзка, започнала задочно, още в годините преди изселването на Солженицин от СССР, и продължила с различна интензивност чак до отминаването на отец Шмеман от този свят. За онези пък наши читатели, които все още не са запознати с общението на двама от – по наше мнение – най-проникновените умове на 20 в., този сборник с текстове на отец Александър Шмеман, посветени – изцяло или частично – на личността и на творчеството на А. И. Солженицин, може да предизвика желанието да проследи това общение и в записаното от отец Александър в „скришната стаичка” на личния Дневник, воден от него между 1973 и 1983 г. Защото само по този начин можем да придобием възможно най-пълната представа за плодовете от духовните движения, предизвиквало у всекиго от двамата, и особено у свещеника, взаимното общение. А по този начин пък и да научим още нещо както за единия, така и за другия – нещо, което иначе не бихме могли да узнаем”.

Новата книга – с ISBN 9789549992809 и корична цена от 10 лв. – се разпространява в книжарниците „Анжело Ронкали”, „Български книжици” и „Нисим”, във веригата книжарници „Хеликон” и в други от големите вериги в столицата и страната.Краткък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/94xcq 

Наши партньори

Християнство и култура

HK 186Ик. Стефан Стефанов
Светците са наши приятели

Игумения Филотея
Към извора, който е Христос

Игумен Пьотр (Мешчеринов)
Самотничеството пред Бога. В памет на митр. Антоний Сурожки

Монах Николае (Щайнхард)
Възхищението на Господа

Полезни връзки

 

Препоръчваме