Азбучник на авторите

[А] [Б] [В] [Г] [Д] [Е] [Ж] [З] [И] [Й] [К] [Л] [М] [Н] [О] [П] [Р] [С] [Т] [У] [Ф] [Х] [Ц] [Ч] [Ш] [Щ] [Ъ] [Ю] [Я]

Литургията на смъртта и съвременната култура

Написана от Живо Предание

Liturgy of_Death-CoverВ края на отминалата 2013 г. в Москва беше отпечатано дългоочаквано от всички ценители на богословската интуиция на прот. Александър Шмеман заглавие: Литургия смерти и современная культура (Москва: „Гранат” 2013). В основата на новата книга стои четения от автора, в семинарията „Св. Владимир” в Ню Йорк, едноименен лекционен курс, който, по думите на сайта Богослов.ру, „не е само научно-богословско изследване. Авторът поставя проблема за смъртта в широкия контекст на църковната култура и на християнския светоглед, и едновременно с това – с живота на съвременното общество, разкривайки ярко и парадоксално темата за смъртта в постхристиянската култура”.

На свой ред, преводачът на текста от английски на руски език и дългогодишен изследовател на творчеството на о. Шмеман, Елена Дорман, споделя: „О. Александър не пишеше отнапред своите лекции, а само нахвърляше тезиси и цитати. Ето защо и тази книга не е произведение, внимателно подготвено от самия автор за публикуване, а представлява запис на устна реч – образна и често страстна, което се опитах и да запазя в превода”.

А ето и откъси от новата книга: „За ранните християни всеобщото възкресение е именно всеобщо – космическо събитие и изпълнение на всичко – изпълнение в Христос – в края на времената. И това славно изпълняване очакват не само починалите, но още и живите, и въобще цялото Божие творение. В този смисъл, по думите на св. ап. Павел, ние (имам предвид и живите, и починалите) всички сме мъртви – не само тези, които са напуснали този живот, но и всички онези, които са умрели в кръщелната вода и са вкусили Христовото възкресение в тайнството на Кръщението.

Ние всички умряхме – казва апостол Павел – и нашият живот – не само животът на починалите, но и животът на живите – е „скрит с Христос в Бога”. И още веднъж ще повторя (защото до такава степен сме свикнали с тези думи, че ги възприемаме като някаква музика, без да разсъждаваме върху техния смисъл): животът е скрит с Христос, а Христос е жив, смъртта няма власт над Него. Живи или умрели – независимо дали в този свят, чийто образ отминава, или напуснали го – ние всички сме живи в Христос, защото сме съединени с Него и в Него имаме своя живот.

Такава е християнската революция по отношение на смъртта. И ако не разберем този действително революционен, наистина радикален характер на християнството – революционен по отношение на религията, на всичко онова, което човекът е отнасял към реалността на смъртта, ако не разберем това, то ние няма да можем да разберем и истинският смисъл на обръщането на Църквата към починалите”.

Извън Русия книгата може да бъде поръчана на тел. (499) 391-48-04, по пощата на адрес: 121471, Москва, ул. „Рябиновая”, 44, изд. „Гранат”, с писмо на електронна поща: order@granatbooks.ru или в Интернет-книжарницата www.granatbooks.ru/Shmeman.Краткък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9xxy8 

Наши партньори

Християнство и култура

HK 187Константинополски патриарх Вартоломей (Архондонис)
Религия и общество. Фундаментализъм и расизъм

Александър Смочевски
Инициативи на Александрийската патриаршия за свикване на Всеправославен събор (1924-1943)

Прот. Павел Събев
Четири схолии към литургийното евангелие за Неделя преди Рождество Христово

Калин Янакиев
Сакраменталната природа на брака

Марио Коев
Analogical isomorphism. Слоеве на реалността

Полезни връзки

 

Препоръчваме