Азбучник на авторите

[А] [Б] [В] [Г] [Д] [Е] [Ж] [З] [И] [Й] [К] [Л] [М] [Н] [О] [П] [Р] [С] [Т] [У] [Ф] [Х] [Ц] [Ч] [Ш] [Щ] [Ъ] [Ю] [Я]

Църквата в историята: Православната църква от Иисус Христос до наши дни

Написана от Живо Предание

H Alfeev-Church_in_HistoryОфициалната страница на Московска Патриаршия съобщава, че Издателството на Московска Патриаршия е отпечатало нова книга на Волоколамския митр. Иларион (Алфеев) – председател на Отдела за външни църковни връзки, озаглавена: Церковь в истории: Православная Церковь от Иисуса Христа до наших дней (Москва 2013). Изданието е осъществено при участието и на Благотворителния фонд „Св. Григорий Богослов”.

Книга представлява кратко изложение на двухилядолетния исторически път на Православната църква.

„Съвременното битие на Православната църква се основава върху нейния исторически опит. Православието е исторично по самата си същност, то е вкоренено в историята – своеобразието на Православната църква, нейното догматическо учение и канонично устройство, богослужебния ѝ строй и социалната ѝ доктрина – всичко това е невъзможно да бъде разбрано вън от историческия контекст. Ето защо обръщането ни към историята, към изворите има за нас не само познавателно, но и възпитателно, духовно значение” – пише митр. Иларион.

Новата книга е залегнала в основата на 10-сериен документален филм на митр. Иларион „Църквата в историята” (по телевизионен канал „Культура”, 2012 г.), в който авторът запознава зрителите с всички важни моменти от историята на Църквата и ги развежда по местата на главните събития: Йерусалим и Атина, Рим и Константинопол, Владимир и Киев, Петербург и Москва.

Представянето на книгата ще се състои на Московската международна книжна изложба-базар, между 4 и 9 септември 2013 г.Краткък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/xrw86 

Наши партньори

Полезни връзки

 

Препоръчваме