Азбучник на авторите

[А] [Б] [В] [Г] [Д] [Е] [Ж] [З] [И] [Й] [К] [Л] [М] [Н] [О] [П] [Р] [С] [Т] [У] [Ф] [Х] [Ц] [Ч] [Ш] [Щ] [Ъ] [Ю] [Я]

Дешифрираният типикон

Написана от Живо Предание

The Typikon_Decoded_Job_GetchaВ началото на ноември 2012 г. издателството при Православния богословски институт „Св. Владимир” в Ню Йорк, SVS Press, публикува най-новата си книга: The Typikon Decoded: An Explanation of Byzantine Liturgical Practice (The Orthodox Liturgy) от архимандрит Йов (Геча), бивш декан на Богословския институт „Св. Сергий” в Париж (ISBN 978-0-88141-412-7, брой страници – 313).

В анонса си за новата книга издателите споделят, че със своята красота, богатство и дълбочина Византийската литургия продължава и днес да възбужда любопитството, да вдъхновява и очарова много от християните. За много от тях обаче тя остава почти недостижима, ако не и неразбираема.

Типиконът – литургичната книга, която съдържа богослужебните последования – представлява сложна съвкупност от указания, откъдето произтича и необходимостта от нейното „дешифриране” както за наскоро обърналите се към вярата, така и за онези християни, които са такива още „от люлката”, но желаят да задълбочат разбирането си за Литургията. Това дешифриране е и целта на новата книга. Разработена на основата на курсове, четени от автора в Православния богословски институт „Св. Сергий” в Париж, тя покрива цялата византийска литургична година. Организирането и съставянето на отделните богослужения първо е поставено в контекста на историческото им развитие, а след това и анализирано в подробности от гледна точка на практиката.

Изданието включва разширена библиография и изчерпателен глосар.

Повече информация относно новата книга и как да я поръчаме от издателството виж тук.Краткък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/aafu6 

Наши партньори

Християнство и култура

HK 186Ик. Стефан Стефанов
Светците са наши приятели

Игумения Филотея
Към извора, който е Христос

Игумен Пьотр (Мешчеринов)
Самотничеството пред Бога. В памет на митр. Антоний Сурожки

Монах Николае (Щайнхард)
Възхищението на Господа

Полезни връзки

 

Препоръчваме