Азбучник на авторите

[А] [Б] [В] [Г] [Д] [Е] [Ж] [З] [И] [Й] [К] [Л] [М] [Н] [О] [П] [Р] [С] [Т] [У] [Ф] [Х] [Ц] [Ч] [Ш] [Щ] [Ъ] [Ю] [Я]

Църквата, светът и Царството

Написана от Живо Предание

Church World_and_KingdomЦърквата, светът и Царството: Евхаристийните основания на пастирското богословие на прот. Александър Шмеман от Уилям Милс (Liturgy Training Publications, 2012)  нова книга, посветена на богословието на прот. Александър Шмеман.

След Втория Ватикански събор (1962-1965 г.) богословието на прот. Александър Шмеман разпростира своето влияние вече не само върху собствената му православна традиция, но и върху римокатолическото и протестантското литургично богословие. В новото изследване, посветено на пастирското богословие на отец Шмеман, се акцентира върху важността на литургичния и евхаристийния контекст за църковното служение – особено що се отнася до духовната, практическата и богословската подготовка на клира – както и въобще за служението на цялата Църква като Тяло Христово. Желанието на автора е да допринесе към академичното и популярното разбиране на служението на клира и миряните, най-вече в православната и в римокатолическата традиция.

По думите на отец Майкъл Плекън от Православната църква в Америка, „Отец Шмеман продължава да бъде основният глас на нашето литургично богословие. Той ни връща към литургията като към първи и основен източник на нашето богословие, а книгите му върху Кръщението и Евхаристията продължават да бъдат задължителни в литургичните ни курсове. В своето проницателно изследване отец Уилям Милс дава друг поглед – върху отец Александър Шмеман като важен изразител на пастирското богословие, който използва богослужението и тайнствата като основни източници на пастирската грижа. Систематично и много красиво отец Милс разкрива тази друга страна на великия богослов – на мъдрия и внимателен пастир”.

Според отец Джон Джилианс, още един свещеник от ПЦА и преподавател по богословие в Института за източно-християнски изследвания „Андрей Шептицки” при университета „Свети Павел” в Отава, Канада, „отец Александър Шмеман беше човек с огромно богословско и пастирско дарование, с уникална интуиция за света и за Църквата. В своите трудове, проповеди и лекции той обедини богословието и живота в общ евхаристиен подход, който продължава да задава въпроси, да критикува, вдъхновява и обновява. Отец Милс показва убедително пастирския аспект в трудовете на отец Александър и прекрасно представя богословието му на новото поколение читатели-християни”.Краткък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/a36dc 

Наши партньори

Полезни връзки

 

Препоръчваме