Азбучник на авторите

[А] [Б] [В] [Г] [Д] [Е] [Ж] [З] [И] [Й] [К] [Л] [М] [Н] [О] [П] [Р] [С] [Т] [У] [Ф] [Х] [Ц] [Ч] [Ш] [Щ] [Ъ] [Ю] [Я]

Църквата, светът и Царството

Написана от Живо Предание

Church World_and_KingdomЦърквата, светът и Царството: Евхаристийните основания на пастирското богословие на прот. Александър Шмеман от Уилям Милс (Liturgy Training Publications, 2012) е нова книга, посветена на богословието на прот. Александър Шмеман.

След Втория Ватикански събор (1962-1965 г.) богословието на прот. Александър Шмеман разпростира своето влияние вече не само върху собствената му православна традиция, но и върху римокатолическото и протестантското литургическо богословие. В новото изследване, посветено на пастирското богословие на о. Шмеман, се акцентира върху важността на литургичния и евхаристийния контекст за църковното служение – особено що се отнася до духовната, практическата и богословската подготовка на клира – както и въобще за служението на цялата Църква като Тяло Христово. Желанието на автора е да допринесе към академичното и популярното разбиране за служението на клира и миряните, най-вече в православната и в римокатолическата традиция.

По думите на о. Майкъл Плекън от Православната църква в Америка, „О. Шмеман продължава да бъде основният глас на нашето литургическо богословие. Той ни връща към Литургията като към първи и основен източник на нашето богословие, а книгите му върху Кръщението и Евхаристията продължават да бъдат задължителни в литургическите ни курсове. В своето проницателно изследване о. Уилям Милс дава друг поглед: върху о. Александър Шмеман като важен изразител на пастирското богословие, който използва богослужението и тайнствата като основни източници на пастирската грижа. Систематично и много красиво о. Милс разкрива тази друга страна на великия богослов – на мъдрия и внимателен пастир“.

Според о. Джон Джилианс, още един свещеник от ПЦА и преподавател по богословие в Института за източно-християнски изследвания „Андрей Шептицки“ при университета „Св. Павел“ в Отава, Канада, „… о. Александър Шмеман беше човек с огромно богословско и пастирско дарование, с уникална интуиция за света и за Църквата. В своите трудове, проповеди и лекции той обедини богословието и живота в общ евхаристиен подход, който продължава да задава въпроси, да критикува, вдъхновява и обновява. О. Милс показва убедително пастирския аспект в трудовете на о. Александър и прекрасно представя богословието му на новото поколение читатели-християни“.Краткък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/a36dc 

Наши партньори

Християнство и култура

HK 186Ик. Стефан Стефанов
Светците са наши приятели

Игумения Филотея
Към извора, който е Христос

Игумен Пьотр (Мешчеринов)
Самотничеството пред Бога. В памет на митр. Антоний Сурожки

Монах Николае (Щайнхард)
Възхищението на Господа

Полезни връзки

 

Препоръчваме