Азбучник на авторите

[А] [Б] [В] [Г] [Д] [Е] [Ж] [З] [И] [Й] [К] [Л] [М] [Н] [О] [П] [Р] [С] [Т] [У] [Ф] [Х] [Ц] [Ч] [Ш] [Щ] [Ъ] [Ю] [Я]

Н. В. Гогол, Духовна проза

Написана от Живо Предание

N V_Gogol-Duhovna_prozaДуховна проза на Н. В. Гогол е новото издание на Фондация „Комунитас”, което бе представено в клуб „Християнство и култура” на 25 юни 2012 г. в Червената къща и което е дело на екипа Тони Николов – съставител, Таня Атанасова – превод и Людмил Димитров – редакция и послеслов.

Доколко творчеството на един автор се вписва в контекста на неговата вяра? И как в светлината на предсмъртния Гоголев запис: „Бъдете живи, а не мъртви души” следва да се чете неговото творчество? Отговор на тези, а и на много други въпроси ни дава томът Духовна проза на Н. В. Гогол, с който фондация „Комунитас” представя неизвестни на българския читател творби, белязали последния етап от християнското обръщане на големия писател.

Книгата съдържа произведенията „Размисли върху Божествената литургия”, „Правило за живот в света”, „За душевните склонности и недостатъци наши, които предизвикват у нас смут и ни пречат да оставаме в покой”, „Рим”, „Изкуството е помиряване с живота”, „За съсловията в държавата”, „Мисли”, „Извадки от писма, записки и бележници”, „Молитви, написани от Гогол”, „Избрани места от преписката с приятели”, „Авторска изповед”.

„В историята на руската литература от ХІХ в. случаят на Н. В. Гогол (1809-1852) е първият, в който автор, написал повечето си основни текстове, укрепили популярността му сред читателите и осигурили му място в националния канон, изживява духовен прелом и преминава на религиозни екзистенциални позиции” – пише в послеслова към изданието редакторът Людмил Димитров и добавя: „Тази общоизвестна констатация обаче се нуждае от уточнението, че неговото духовно битие е не толкова логично следствие от процеси, заложени в колебливата му природа, а рязко тласната, почти кафкианска метаморфоза, променила изначално неустойчивата му личност”.

Новата книга се разпространява в книжарницата за християнска литература „Анжело Ронкали”, в „Къща за птици” (бившата „Православна книжарница”), в „Български книжици”, „Нисим”, книжарниците „Хеликон” и в Интернет. Корична цена: 16 лв.Краткък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/kqhay 

Наши партньори

Християнство и култура

HK 187Константинополски патриарх Вартоломей (Архондонис)
Религия и общество. Фундаментализъм и расизъм

Александър Смочевски
Инициативи на Александрийската патриаршия за свикване на Всеправославен събор (1924-1943)

Прот. Павел Събев
Четири схолии към литургийното евангелие за Неделя преди Рождество Христово

Калин Янакиев
Сакраменталната природа на брака

Марио Коев
Analogical isomorphism. Слоеве на реалността

Полезни връзки

 

Препоръчваме