Азбучник на авторите

[А] [Б] [В] [Г] [Д] [Е] [Ж] [З] [И] [Й] [К] [Л] [М] [Н] [О] [П] [Р] [С] [Т] [У] [Ф] [Х] [Ц] [Ч] [Ш] [Щ] [Ъ] [Ю] [Я]

Прот. Александър Шмеман, Неделни беседи и статии

Написана от Живо Предание

A Shmemann_SermonsНеделни беседи и статии е последната, отпечатана на български език, книга на о. Александър Шмеман (1921-1983), издание на фондация „Комунитас”. Книгата включва цялостен нов превод на известните Воскресные беседы (Москва: „Паломник”, 1993) и пет избрани статии от творчеството на автора: „Богословие и Евхаристия”, „Църква и църковно устройство”, „Към богословието на съборите”, „Изповед и причастие” и „Между утопията и бягството от действителността”.

Изданието е подготвено от екип в състав: Борис Маринов – преводач, Димитър Спасов – редактор и Евгения Мирева – коректор. Новото издание беше представено в клуб „Християнство и култура” на 15 май т. г. и се разпространява в книжарницата за християнска литература „Анжело Ронкали”, „Православната книжарница” „Български книжици”, „Нисим”, книжарниците „Хеликон” и в Интернет. Корична цена: 15 лв.

Неделните беседи на о. Александър са извадка от големия цикъл беседи, писани от автора в продължение на три десетилетия за руската редакция на радио „Свобода” – църковни текстове, предназначени за аудитория отвъд „Желязната завеса”. Неотдавна в Русия бе отпечатано и пълно двутомно издание на тези беседи: Шмеман, А. Беседы на Радио „Свобода”, в 2-х тт., Москва: „Издательство ПСТГУ” 2009, както и пълно издание на статиите, писани от о. Шмеман на руски и на английски – в превод на руски: Шмеман, А. Собрание статей. 1947-1983, сост. Е. Ю. Дорман; Предисл. А. И. Кырлежева, Москва: „Русскй путь” 2009. В този смисъл новото издание на фондация „Комунитас” предлага на българския читател представителна извадка от тези две нови издания, с надеждата да събуди интереса му и за останалите плодове от проповедническото и богословското творчество на автора – световно признатият богослов и майстор на живото слово, прот. Александър Шмеман.Краткък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/kud89 

Наши партньори

Християнство и култура

HK 186Ик. Стефан Стефанов
Светците са наши приятели

Игумения Филотея
Към извора, който е Христос

Игумен Пьотр (Мешчеринов)
Самотничеството пред Бога. В памет на митр. Антоний Сурожки

Монах Николае (Щайнхард)
Възхищението на Господа

Полезни връзки

 

Препоръчваме