Азбучник на авторите

[А] [Б] [В] [Г] [Д] [Е] [Ж] [З] [И] [Й] [К] [Л] [М] [Н] [О] [П] [Р] [С] [Т] [У] [Ф] [Х] [Ц] [Ч] [Ш] [Щ] [Ъ] [Ю] [Я]

Нова книга на Навпактски митр. Йеротей, посветена на богослова о. Йоан Романидис

Написана от Живо Предание

RomanidisНеотдавна излезе новата книга на Навпактския митр. Йеротей (Влахос) О. Йоан Романидис – корифей на догматическото богословие на Православната католична църква. В първата част на книгата са представени писмата на о. Романидис (1927-2001) до известния руски богослов на двадесетото столетие о. Георги Флоровски (1893-1979). Те са непознати и се публикуват за първи път. В тях проличава дълбокото църковно съзнание на о. Романидис и искреното му възхищение пред богословските търсения на неговия учител о. Флоровски, който от своя страна е ценял много своя ученик като защитник на автентичното църковно предание и наследник на богословското му дело.

Във втората част на книгата е представено богословското развитие на о. Йоан Романидис от самото начало, когато той, изучавайки задълбочено западното богословие, стига до богословието на св. отци като автентично Предание на Църквата. Представен е полемичният му сблъсък с други богослови – вътре и извън Гърция, както и с идеологиите на неговото време, на които той противопоставя своя църковен отговор. Многократно той дава израз на безпокойството си за състоянието и бъдещето на богословието в Гърция и с всички сили се бори за неговото освобождаване от западни нецърковни влияния.

Догматиката на о. Йоан Романидис се различава от съвременните му догматически пособия със своя стремеж да преоткрие свободата на православния светоотечески дух. Особено внимание той отделя на богословието на св. Григорий Паламà и решенията на съборите от четиринадесетото столетие за исихасткото учение. Авторът на книгата, митр. Йеротей, оценява трудовете му като „висше богословие“. О. Романидис вярва и изповядва, че рационализмът и морализмът измъчват хората през всички епохи, не само на Запад, но и на Изток. Стъпвайки здраво на кападокийското богословие, той остава докрай верен на догматическото учение на Църквата. Със своите трудове върху православната догматика о. Йоан Романидис отваря нови пътища пред гръцкото богословие, за център на което той смята участието в тайнството на Петдесетница заедно с участието в тайнството на Кръста и Възкресението на Христос. Като цел на Църквата той посочва изцелението и обòжението на човека.

Голям интерес предизвиква диалогът му с инославните. О. Йоан Романидис познава всички богословски течения на времето си и им отговаря, стъпвайки на основата на светоотеческото учение. В третата част на книгата са описани неговите трудове и статии, както и отзиви за тях и личността му.

Книгата от 560 страници е на гръцки език и струва 24 евро. Може да бъде поръчана от манастира „Рождество Богородично – Пелагия“ на адрес pelagia@pelagia.org.gr.Краткък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/k3w9h 

Наши партньори

Християнство и култура

HK 187Константинополски патриарх Вартоломей (Архондонис)
Религия и общество. Фундаментализъм и расизъм

Александър Смочевски
Инициативи на Александрийската патриаршия за свикване на Всеправославен събор (1924-1943)

Прот. Павел Събев
Четири схолии към литургийното евангелие за Неделя преди Рождество Христово

Калин Янакиев
Сакраменталната природа на брака

Марио Коев
Analogical isomorphism. Слоеве на реалността

Полезни връзки

 

Препоръчваме