Азбучник на авторите

[А] [Б] [В] [Г] [Д] [Е] [Ж] [З] [И] [Й] [К] [Л] [М] [Н] [О] [П] [Р] [С] [Т] [У] [Ф] [Х] [Ц] [Ч] [Ш] [Щ] [Ъ] [Ю] [Я]

Нова книга на Навпактски митр. Йеротей, посветена на богослова о. Йоан Романидис

Написана от Живо Предание

RomanidisНеотдавна излезе новата книга на Навпактския митр. Йеротей Влахос Отец Йоан Романидис - корифей на догматичното богословие на Православната католична църква. В първата част на книгата са представени писмата на отец Йоан Романидис (1927-2001) до известния руски богослов на XX век отец Георги Флоровски (1893-1979). Те са непознати и се публикуват за първи път. В тях проличава дълбокото църковно съзнание на отец Йоан Романидис и искреното му възхищение пред богословските търсения на неговия учител отец Георги Флоровски, който от своя страна ценял много своя ученик като защитник на автентичното църковно предание и наследник на богословското му дело.

Във втората част на книгата е представено богословското развитие на отец Йоан Романидис от самото начало, когато той, изучавайки задълбочено западното богословие, стига до богословието на светите Отци като автентично предание на Църквата. Представен е полемичният му сблъсък с други богослови - вътре и извън Гърция, както и с идеологиите на неговото време, на които той противопоставя своя църковен отговор. Многократно той дава израз на безпокойството си за състоянието и бъдещето на богословието в Гърция и с всички сили се бори за неговото освобождаване от западни нецърковни влияния.

Догматиката на отец Йоан Романидис се различава от съвременните му догматични пособия със своя стремеж да преоткрие свободата на православния светоотечески дух. Особено внимание той отделя на богословието на св. Григорий Палама и решенията на съборите от 14 век за исихасткото учение. Авторът на книгата, митрополит Йеротей, оценява трудовете му като "висше богословие". Романидис вярва и изповядва, че рационализмът и морализмът измъчват хората през всички епохи, не само на Запад, но и на Изток. Стъпвайки здраво на кападокийското богословие, той остава докрай верен на догматичното учение на Църквата. Със своите трудове върху православната догматика отец Йоан Романидис отваря нови пътища пред гръцкото богословие, за център на което той счита участието в тайнството на Петдесетница заедно с участието в тайнството на Кръста и Възкресението на Христос. Като цел на Църквата той посочва изцелението и обожението на човека.

Голям интерес предизвиква диалогът му с инославните. Отец Йоан Романидис познава всички богословски течения на времето си и им отговаря, стъпвайки на основата на светоотеческото учение. В третата част са описани неговите трудове и статии, както и отзиви за тях и личността му.

Книгата е на гръцки език, има 560 стр. и струва 24 евро. Може да бъде поръчана от манастира "Рождество Богородично - Пелагия" на адрес pelagia@pelagia.org.grКраткък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/k3w9h 

Наши партньори

Полезни връзки

 

Препоръчваме