Азбучник на авторите

[А] [Б] [В] [Г] [Д] [Е] [Ж] [З] [И] [Й] [К] [Л] [М] [Н] [О] [П] [Р] [С] [Т] [У] [Ф] [Х] [Ц] [Ч] [Ш] [Щ] [Ъ] [Ю] [Я]

Иисус Христос – Аскет или Спасител

Написана от Живо Предание

ASKET ili_spasitel_korica3Неотдавна родният книжен пазар бе обогатен от появата на три нови книги на преподавателя в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски” д-р Светослав Риболов. От тях в Живо Предание избрахме да представим изследването Иисус Христос – Аскет или Спасител: Сотириологичният смисъл на Христовото човечество в първата фаза на арианските спорове (318-362). Книгата с ISBN 978-954-07-3693-8, корична цена 18 лв. и обем от 232 с. е отпечатана от Университетско издателство „Св. Климент Охридски”. Както сочи подзаглавието, тук авторът разглежда ранния етап на арианския спор с акцент върху – както четем в Увода – „сотириологичната основа на дискусиите, носеща своя неотменен есхатологичен характер и съсредоточена около съизмеримостта на Христовото човечество с човечеството въобще”.

Съдържанието на книгата е разделено в три големи глави, разделени на свой ред на подтеми, както следва:

Глава първа: Арианският възглед за Спасителя (1. Отричането на равенството и единосъщието на Сина с Отца; 2. Антиохийският събор от 268/9 г. в дебатите на 4 век и 3. Сотириологията на Арий).

Глава втора: Спасителят в ранната опозиция против арианството (1. Св. Александър Александрийски: Христовото човечество – смирение по икономѝя; 2. Св. Евстатий Антиохийски: индивидуализираното човечество на Христос; 3. Маркел Анкирски: на крачка от савелианството и 4. Евсевий Кесарийски: опит за ревизия на арианството).

Глава трета: Спасителят е Самият Бог (Св. Атанасий Александрийски: Спасителят е обновител на творението; 2. Аполинарий Лаодикийски: Спасителят няма пълно човечество).

Изданието включва още Заключение и подробна библиография.

В отзива си за този труд доц. Любомир Тенекеджиев от Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски” определя монографията като „… оригинално по своя подход и методология изследване” и продължава: „Със сигурност настоящата книга ще предизвика жив интерес не само сред православната публика, но и сред всички, които се интересуват от изследването на християнската древност”. От своя страна, доц. Иван Христов – също от Богословския факултет на Софийския университет – добавя: „Настоящата монография е сериозно изследване, което ни връща с максимално приближение към духовния опит на древните християни, във времена, когато Църквата току-що е била разрешена в Римската империя и гоненията са били съвсем наскоро прекратени. Това е златният век на църковната книжнина, в който са написани едни от най-ценните светоотечески творения. Със сигурност тази книга може да вдъхновява както свещеници, така и миряни за техния духовен живот. Обективният и в същото време плътно придържащ се към Преданието подход на автора е гаранция за това”.Краткък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9xc4k 

Полезни връзки

 

Препоръчваме