Азбучник на авторите

[А] [Б] [В] [Г] [Д] [Е] [Ж] [З] [И] [Й] [К] [Л] [М] [Н] [О] [П] [Р] [С] [Т] [У] [Ф] [Х] [Ц] [Ч] [Ш] [Щ] [Ъ] [Ю] [Я]

Изворът на асирийското и халдейско християнство

Написана от Живо Предание

S Ribolov_knigaОт скоро в разпространение е първата книга на богослова д-р Светослав Риболов – преподавател в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски” – под заглавие Изворът на асирийското и халдейско християнство. През юни 2010 г. изследването беше защитено като докторска дисертация под заглавие: „Сотириологични предпоставки на христологичните възгледи на Теодор Мопсуестийски”. Книгата, с обем от 300 стр. и ISBN 9786191522217, е отпечатана от издателство „Изток-Запад” с корична цена 19 лв. и може да бъде намерена в книжарница „Български книжици”, книжарници „Хермес”, книжарници „Хеликон” и всички останали книжарници, с които издателството работи.

В отзива си за труда на д-р Риболов доц. Димитър Попмаринов от Православния богословски факултет на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий” е написал: „Трудът, който е представил г-н Светослав Риболов, е сериозно съчинение, единствено в православното богословие по тази тематика, и уникално въобще в богословските изследвания по дадената формулировка и подход. Похвално е, че той е бил умерен в изводите си изследовател, придържащ се към изворите и стараещ се да работи в една чисто православна перспектива”.

От своя страна доц. Иван Петев от Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски” добавя: „Приносните моменти в тази работа засягат реконструирането на сотириологията на Теодор Мопсуестийски, установяването на зависимостта между антропология и христология и оборването на някои тези в западната богословска литература, които оправдават богословските грешки на Теодор Мопсуестийски въз основа на неговия рационалистичен уклон. Несъмнено в тази система се подценява значението на Боговъплъщението и Господ Иисус Христос оставя впечатлението на човек, извървял Своя земен път като праведник, а не като Богочовек – въплътилия се Бог Слово. Този труд може да служи като основа за заниманията с несторианската ерес и нейното разглеждане от православна гледна точка – нещо, което липсва не само в отечествената ни литература, но и в православния свят като цяло”.Краткък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/xhccp 

Наши партньори

Полезни връзки

 

Препоръчваме